U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

17. Jul 2012.

Bh. krompir od 1. januara ne može u Hrvatsku

Proizvođači krompira u BiH strahuju od propasti vlastite proizvodnje i ogromnih gubitaka, jer od 1. januara naredne godine neće moći izvoziti ovu poljoprivrednu kulturu u Hrvatsku, koja postaje članica Evropske unije, pišu današnje Nezavisne novine. Uzrok toga je što BiH još nije provela obavezni monitoring na najznačajnije bolesti krompira, pa bi izvoz u zemlje EU bio moguć tek 2015. godine, do kada bi monitoring trebalo da traje.

Zato proizvođači upozoravaju da će doći do propadanja velikih količina krompira, jer im je Hrvatska bila najznačajniji partner u izvozu ove kulture.

- Međutim, kada proizvodnja padne jednu ili dvije godine, teško se može oporaviti, tako da kada budemo mogli izvoziti nećemo imati šta, kaže Nevenko Granolić, menadžer Poljoprivredne zadruge “VIP Krajina” iz Laktaša.

Kao rješenje da se prevaziđe ovaj problem, navodi da treba da se vrši dorada krompira, koja bi zahtijevala određena ulaganja, ali bi nakon nje krompir mogao u zemlje EU. Ipak, i tu se pojavljuje problem jer je, kaže, dorada krompira voema skupa, pri čemu mašine koštaju oko 650.000 eura.

 

Vaš komentar: