U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

02. Nov 2012.

Dobre vijesti za domaće pčelare: Med iz BiH uskoro na tržištu EU, konačno ispunjeni standardi

Med je pored mlijeka, peradi i konzumnih jaja bio proizvod koji BiH nije mogla izvoziti na tržište EU jer nismo imali sustav praćenja rezidua (nepoželjnih štetnih tvari) u ovom proizvodu koji zadovoljava EU standarde.

Međutim, to će se, izgleda, uskoro promijeniti jer je Generalni direktorat za zdravlje i potrošače EK, nakon što im je Ured za veterinarstvo BiH dostavio plan praćenje rezidua za med za ovu godinu poslao je dopis u kojem navode da ispunjavaju zahtjeve EU te da će biti poslan prijedlog da se BiH uvrsti na listu zemalja kojima će biti odobren uvoz ovog proizvoda, piše poslovni portal eKapija.ba.

Inače, Ured za veterinarstvo od 2004. godine donosi i provodi plan praćenja rezidua određenih tvari u živim životinjama i u proizvodima životinjskog porijekla u saradnji sa nadležnim tijelima entiteta. Svake godine do 31. ožujka/ marta plan se dostavlja na pregled i odobravanje Europskoj komisiji. Iz Ureda navode da rade na tome da se ispune i ostali zahtjevi EU kako bi i drugi proizvodi kao štu su mlijeko, peradi i konzumnih jaja mogli dobiti status za izvoz.

>> Domaće pčelare obradovala mogućnost skorog izvoza meda na EU tržište | eKapija.ba

Vaš komentar: