U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

22. Jan 2013.

Dok milioni gladuju, godišnje se baci preko 1,3 milijardi tona hrane!

Godišnje se u svijetu baci više od 1,3 milijardi tona hrane, a 300 miliona tona u industrijskim zonama što je dovoljno da se nahrane gladni u Africi

Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) započeo je akciju kojom se planira stati u kraj bacanju hrane. Prema podacima iz UNEP-a, godišnje se u svijetu baci oko 1,3 milijardi tona hrane. Kampanja „Misli. Hrani se. Štedi. Smanji štetu u svijetu.“ sadržava prijedloge za potrošače, proizvođače i vlasnike kompanija.

Neki od prijedloga su da se napravi lista za kupovinu, da se izbjegava nepotrebna potrošnja, te da potrošači budu oprezni kad je riječ o kampanjama koje ih privlače da troše više. Generalni direktor Organizacije za poljoprivredu i prehranu UN-a Jose Graziano da Silva je kazao da ovom kampanjom UN planira uveliko smanjiti bacanje hrane u svijetu.

On je istakao da se u industrijskim područjima godišnje baca i do 300 miliona tona hrane. Silva je kazao da će se populacija svijeta u 2050. godini povećati sa sedam na devet milijardi, te da je već danas potrebno biti oprezan sa hranom i da treba gledati da se stane u kraj bacanju hrane.

Silva je kazao da bi se hranom koja se baca u industrijskim zonama mogla nahraniti Afrika, jer je bačena količina hrane u tim zonama veća od količine hrane koju Afrikanci godišnje pojedu kod kuće. On je podsjetio da u svijetu 830 miliona ljudi živi na granici gladi. UN, do 2025. godine, planira smanjiti bacanje hrane na pola u odnosu na proteklu 2012. godinu.

Anadolija

Vaš komentar: