U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

05. Jul 2012.

Ledo proizvodi ne sadrže emulgatore svinjskog porijekla, posjeduju Halal certifikat

Agencija za certificiranje halal kvalitete povodom informacija i upita za sastav sladoleda kompanije Ledo, koji navodno sadrže emulgator E 474 koji je svinjskog porijekla, saopćila je danas da je riječ o zastarjelim informacijama iz 2009. godine. Generalno, aditivi koji se koriste u proizvodnji sladoleda mogu biti halal, haram ili mešbuh, u zavisnosti od njihovog porijekla (biljno ili životinjsko), sastava, rastvarača i nosača koji se koristi.

Najčešći aditiv koji je prisutan u proizvodnji sladoleda a koji može biti nedozvoljen je E 471 – esteri mono i diglicerida masnih kiselina te za ovaj aditiv LEDO ima halal certifikat još iz 2009 godine. Osim ovog aditiva u proizvodnji sladoleda se koriste razne arome koje također mogu imati haram status, jer su najčešće rastvorene u alkoholu (etanolu).

Da bi sladoled bio halal nephodno je dokazati da su aditivi biljnog porijekla ili od dozvoljenih životinja, te da nosači ili rastvarači budu supstance koje su dovoljene po Halal standardu BAS 1049:2010 – Halal hrana, zahtjevi i mjere. Agencija za certificiranje halal kvalitete navodi da je kompanija Ledo d.o.o. Čitluk proces implementacije zahtjeva Halal standarda BAS 1049:2010 okončala u novembru 2011. godine, što podrazumijeva da su sve sirovine i aditivi koji se koriste u procesu proizvodnje usklađeni sa zahtjevima koje propisuje Halal standard.

Kompaniji Ledo d.o.o. Čitluk je dodijeljen halal certifikat za sistem proizvodnje sladoleda, te pripremu i pakiranje ribe i mekušaca.

(Fena)

Vaš komentar: