U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

15. Jul 2012.

Nema ni jednog razloga da se GMO proizvodi u BiH

Nema ni jednog razloga da se GMO (Genetski modificirani organizam) proizvodi u BiH, i mi zaista ne trebamo da budemo neka naredna zemlja koja će da dozvoli da se proizvodi GMO. To govorim kao naučnik, kao čovjek. - izjavio je prof.dr. Kasim Bajrović, direktor Instituta za genetički inžinjering i biotehnologije Sarajevo i član Vijeća GMO BiH, na pitanje da li je BiH uopće potrebna GMO hrana, s obzirom da BiH ima oko četiri miliona građana.

Ipak, mišljenja je da BiH ima obavezu da kontroliše i vrši selekciju, da li je hrana koja se uvozi izvana, ili čak proizvodi u BiH, genetički modificirana ili nije. Bajrović je pojasnio da postoje sve zakonske pretpostavke da se konačno može vršiti kontrola genetski modificirane hrane (GMO), odnosno, hrane koja inicijalno sadrži genetski modificirane organizme.

- U tom smislu mislim da će se vrlo brzo u BiH morati uzimati uzorci na primjer sa sjemenskog materijala, gotovih proizvoda, pogotovu onih koji mogu sadržavati genetski modificirane organizme, odnosno biljke, i da se šalju u laboratorije, - naveo je Bajrović.

Nažalost, naglasio je, do sada, se još nije počelo sa primjenom i korištenjem zakona. Po njegovim riječima postoji mogućnost da se gotovi proizvodi, kao što su salame, viršle i drugo, pod plaštom normalnih proizvoda uvoze u BiH a da potrošači ne znaju šta konzumiraju.

- Kada to kažem, ne mislim da je GMO loša ili nezdrava hrana, nego je pravo svakog potrošača da zna šta konzumira. U tom smislu, po Zakonu koji je usvojen na nivou BiH sva ta hrana je obilježena i onda je na volji potrošača da li će je konzumirati ili neće. - istakao je Bajrović.

Bajrović je također naglasio kako se generalno, po svim zahtjevima Agencije za sigurnost hrane BiH, po analizama koje oni dobijaju, može reći da je hrana u BiH uglavnom zdravstveno ispravna i da zadovoljava zdravstvene kriterije. Ali, dodao je, kada je u pitanju GMO nažalost nema podataka u BiH o zastupljenosti takve hrane u BiH, iako u svijetu oko 50 država uzgaja takvu hranu, koristi je i u ishrani i u medicinske svrhe.

Vaš komentar: