U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

28. Jun 2012.

Otkriće francuskih naučnika: Coca Cola i Pepsi sadrže alkohol!?

Najnovije istraživanje koje su proveli naučnici u Francuskoj pokazalo je kako popularna pića Coca Cola i Pepsi sadrže tragove alkohola. Prema ispitivanju koje je proveo nacionalni institut potrošnje u Parizu (INC), više od polovice pića ovog poznatog proizvođača sadrži tragove alkohola.

Među njima su i lideri branda Coca Cola i Pepsi Cola, dok jedino ona jeftinija pića iz supermarketa ne sadrže alkohol. Francuzi objavljuju kako su razine alkohola vrlo niske i iznose 10 mg po litri, što je otprilike 0,001 posto alkohola, ali i taj mali postotak dovoljan je da jako naljuti hiljade pripadnika muslimanske vjeroispovijesti koji redovno piju Colu iz razloga jer im njihova vjera zabranjuje konzumaciju alkohola.

Zabrinuti i ljuti bit će također i oni trezvenjaci koji redovito piju colu, kao i oni koji biraju to piće kao alternativu alkoholu kada su za volanom. Od svih testiranih pića alkohol su sadržavale i Coca Cola Light te Coca Cola Zero.

Od šofera do prvog čovjeka kompanije: Upoznajte Muhtara Kenta, generalnog dirketora Coca-cole

Fermentirano voće ili nešto drugo?

- Moguće je da tragovi alkohola dolaze iz procesa pravljenja pića po tajnom receptu, no Cola pića su lagana i kao takva prepoznata od Vladi zemalja u kojima su prodavana, rekao je direktor Coca Cole u Francuskoj, Michel Pepin te dodao: – Pariška džamija izdala je certifikat u kojem jasno stoji kako naše proizvode može konzumirati muslimanska zajednica.

Glasnogovornik Pepsija priznao je kako neka pića mogu sadržavati tragove alkohola zbog svih sastojaka koji se koriste iako recept za izradu Pepsi Cole ne sadrži alkohol. Obje kompanije sugeriraju kako prirodno voće može fermentirati i proizvesti tragove alkohola.

Coca Colu je inače izmislio John Pemberton 1886. godine i patentirao kao lijek koji može izliječiti sve od glavobolje do impotencije. Od tada je postala dominantno međunarodno piće i američka ikona prodavana u više od 200 država. Smatra se kako su glavni sastojci kofein i šećer koji se povezuje s velikim brojem zdravstvenih problema. Svaka limenka Coca Cole sadrži oko 10 kašika šećera.

Dnevno.hr

Vaš komentar: