U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

13. Aug 2012.

Sa Žute tabije u mjesecu ramazanu svake večeri pucanj topa označava vrijeme iftara

Smail Krivić sigurno ima jedan od najodgovornijih poslova za vrijeme ramazana. Svako veče ovog mubarek mjeseca, sa bedema vratničke Žute tabije, Smail pucnjem iz topa označava vrijeme iftara, kraj cjelodnevnog posta. Nekada je iz topa pucao muvekit Sahat kule, a danas je Smail glavni ramazanski tobdžija u Sarajevu.

Kako se uvjerila ekipa agencije Anadolija, Krivić već ustaljenim ritmom dolazi na Žutu tabiju 20 minuta prije iftara kako bi obavio sve pripreme i provjere. Kada su topovska cijev, barutno punjenje, fitilji i upaljači spremni, on gleda na sat i čeka da kazaljke dođu na svoje mjesto. A zatim se čuje prasak, zablješti svjetleća ruža na nebu iznad Sarajeva, pale se kandilji na džamijama i na radost postača počinje iftar.

Krivić zadnjih 15 ramazana puca iz iftarskog topa. „Tradicija topa koji označava vrijeme iftara datira još od početka prošlog vijeka i perioda Kraljevine Jugoslavije. Nakon Drugog svjetskog rata i dolaska komunista, paljenje topa bilo je zabranjeno. No, odmah nakon prvih višestranačkih izbora 1990. godine top se počeo ponovo oglašavati sa Žute tabije“, rekao je u izjavi za agenciju Anadolija sarajevski tobdžija Smail Krivić.

Ramazanski top postao je prava atrakcija. Desetine Sarajlija, ali i stranih gostiju, svaku noć na Žutoj tabiji dočekaju iftar i uživaju u prelijepom pogledu na grad. Najčešće su tu postači, koji tvrde da je iftar na mjestu sa kojeg puca top, poseban užitak ramazana.

„Odlučila sam doći ovdje večeras i povesti skupinu prijatelja. Smatram da je šteta pustiti da prođe ramazan, a ne doživjeti iftar na Žutoj tabiji i trenutak pucanja topa“, rekla je za agenciju Anadolija Sarajka Elma. I gospođa Sofo došla je na mjesto sa kojeg se oglašava top, i to s mužem, sestrama i njihovim porodicama.

„Ovo je za djecu prava radost, oni su oduševljeni što su prisustvovali paljenju topa večeras. Mislim da ne postoji mjesto na svijetu gdje je moguće iftariti uz ovakav pogled i omrsiti se u sam trenutak početka iftara“, kazala je Sofo.

Ipak, Smail Krivić tvrdi kako na platou Žute tabije ne bi trebao biti niko u vrijeme topovskog pucnja.

„Po pravilu, na ovom mjestu ne bi trebao biti niko osim mene. Ovo je veoma opasno. Ja ljude svaku noć moram da rastjerujem i molim da se pomaknu što je moguće više unazad. Znam da je nevjerovatna radost iftariti na mjestu sa kojeg se čuje top, ali isto tako i oni moraju shvatiti da ja brinem za njih“, naglasio je Krivić.

Top sa Žute tabije čuje se do novih dijelova Sarajeva, gdje brigu o postačima preuzima tobdžija s brda Mojmilo, koji takođe pucnjem iz topa oglašava vrijeme iftara.

(Anadolija)

Vaš komentar: