U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

21. Jul 2012.

Suše opet izazivaju paniku, hoće li svijet ponovo osjetiti nestašicu hrane?

Zbog najveće suše u posljednjih 50 godina svijet se suočava s novom prehrambenom krizom. Cijene poljoprivrednih proizvoda probijaju rekordne razine, piše The Financial Times. Cijene kukuruza i soje u četvrtak su premašile nivoe iz razdoblja krize 2007.- 2008. godine. Cijena pšenice još uvijek je ispod rekordnog nivoa, ali u posljednjih pet sedmica porasla je za više od 50 centi, premašivši cijenu iz perioda nakon ruske zabrane izvoza pšenice 2010. godine.

Posljedice suše u SAD-u osjetit će potrošači širom svijeta, jer s američkih polja dolazi više od polovine svjetskog izvoza kukuruza, a u međunarodnoj robnoj razmjeni veliki je udio američke soje i pšenice. David Nelson, analitičar Rabobanke, kaže kako je današnja kriza na usjevima stvarna dok je kriza 2008. godine bila potaknuta špekulativnim aktivnostima.

José Graziano da Silva, glavni direktor UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO – Food and Agriculture Organisation) rekao je za Financial Times da ga rast cijena hrane posebno brine zbog mogućih posljedica na siromašno stanovništvo, koje na hranu troši 75 posto svojih prihoda. Zbog visokih cijena hrane 2008. gladovala je gotovo milijarda ljudi. Ekonomisti ipak tvrde da su zalihe riže i donekle pšenice – dviju ključnih prehrambenih kultura za većinu svjetskog siromašnog stanovništva – dovoljne, usprkos rastu cijena, piše bankamagazin.hr.

Glavni ekonomist poljoprivrednog odjela State Departmenta Joseph Glauber među onima je koji smatraju da situacija danas nije ni približno tako loša kao 2008. godine. “Cijene su više, to uopšte nije upitno, ali 2007. i 2008. imali smo veliku nestašicu pšenice, što danas nije slučaj.” Ali, američko ministarstvo poljoprivrede je zbog suše smanjilo svoje prognoze o očekivanom urodu kukuruza za ovu godinu.

Meteorolozi upozoravaju da će pola američkog poljoprivrednog pojasa u kojem se uzgajaju kukuruz i soja biti bez kiše još neko vrijeme. Trgovci su također smanjili svoje procjene o urodu za 8 do 15 posto. U četvrtak je cijena kukuruza dosegla 8,16 dolara po bušelu, a trgovci očekuju da će početkom avgusta  premašiti devet dolara ako se vremenski uvjeti u SAD-u do tada dramatično ne poboljšaju.

(Namirnice.ba)

Vaš komentar: