U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

02. Sep 2012.

Trebamo li se zabrinuti: Pitanje je dana kad ćemo početi sa uvozom GMO hrane

Kontroverzni međunarodni zakon o hrani Codex Alimentarius, koji se, između ostalog, bavi i genetski modificiranom hranom (GMO) i odnedavno se počeo primjenjivati u Hrvatskoj, izazvao je veliku zabrinutost bh. građana koji su upoznati s njegovim sadržajem, jer je Hrvatska jedan od najvećih izvoznika hrane u BiH.

Posebne norme

Kako su za “Dnevni avaz” kazali u Agenciji za sigurnost hrane BiH, “Codex Alimentarius” je međunarodna organizacija sa sjedištem u Rimu, koju su 1961. zajednički osnovale dvije organizacije Ujedinjenih naroda – Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

- U doslovnom prijevodu s latinskog jezika, “Codex Alimentarius” znači zakon o hrani. Obuhvata niz općih i posebnih normi za sigurnost hrane “Codex Standards”, čiji je cilj zaštita zdravlja potrošača i osiguravanje poštenih postupaka u trgovini hranom – kažu u Agenciji.

S vremenom je, nažalost, organizacija pala pod utjecaj velikih farmaceutskih i poljoprivrednih korporacija i proizvođača genetski modificirane hrane. Umjesto da štiti interese potrošača, prema mišljenju većine stručnjaka, “Codex Alimentarius” danas predstavlja interese ogromnih korporacija.

Prema riječima direktora Agencije za sigurnost hrane BiH Sejada Mačkića, Bosna i Hercegovina je do 2009. bila jedna od rijetkih država koja nije imala zakon o GMO-u. Stoga je Agencija preduzela velike aktivnosti na njegovoj pripremi i donošenju.

- Cilj ovog zakona je osiguravanje visokog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi, zdravlja i dobrobiti životinja, životne sredine i interesa potrošača kroz što bolju i efikasniju kontrolu hrane na eventualno prisustvo GMO-a u skladu s najnovijim standardima, koji se primjenjuju u zemljama Evropske unije - kazao je Mačkić.

Krajnji potrošač

Dodao je da, u skladu s odredbama Zakona o GMO-u, za proizvode koji sadrže ili se sastoje od GMO-a, subjekti u poslovanju dužni su osigurati da na zapakiranom proizvodu u oznaci piše: “Ovaj proizvod sadrži komponente genetski modificiranih organizama” ili “Ovaj proizvod sadrži genetski modificiran (naziv organizma)”.

- Uz nezapakiran proizvod ponuđen krajnjem potrošaču, u skladu sa Zakonom, mora da stoji oznaka: “Ovaj proizvod sadrži genetski modificirane organizme” ili “Ovaj proizvod sadrži genetski modificiran (naziv organizma)”, i to na proizvod ili neposredno uz proizvod. Zakonom o GMO-u propisani su veoma strogi zahtjevi i procedure za uvoz genetički modificiranih organizama u BiH, a do sada od nadležnih institucija nije odobren uvoz nijednog genetički modificiranog organizma, kao ni proizvoda koji se sastoje, sadrže ili vode porijeklo od GMO-a – navodi Mačkić.

Šta nam donosi “Codex Alimentarius”?

Uvođenje genetski modificiranih proizvoda na globalnoj razini

Genetski modificirani proizvodi ne moraju imati oznaku GMO na etiketi

Smanjivanje standarda eko-uzgoja

Uvođenje različitih sintetičkih aditiva i metoda

Više od 300 aditiva (većinom sintetičkih) odobreno je kao “sigurno”

Dopuštaju se visoke razine više od 3.275 vrsta pesticida u hrani

Eko-uzgajivači smiju podvrgnuti svoje proizvode zračenju

Minimalna dnevna doza vitamina i minerala spuštena je za 75 posto

(Dnevni Avaz / Namirnice.ba)

Vaš komentar: