U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

22. Jun 2012.

Turci investiraju u poljoprivredu: Hiljadu farmi koza u narednih pet godina u BiH

Turski privrednik porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Ajbar Uluka, najavio je da će u narednih šest mjeseci otvoriti prvu od ukupno hiljadu farmi koza, koje su dio projekta razvoja poljoprivrede u BiH. Projekat će doprinijeti otvaranju oko 7.500 radnih mjesta. Uluka je najavio da će u jednoj godini napraviti 200 farmi, a svaka će imati po 150 koza. Planiranih hiljadu farmi koza biće otvoreno u narednih pet godina.

“Otvaranje farmi će finansirati turske kompanije koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a pored neophodne infrastrukture ovdašnjim farmerima biće dostavljena cjelokupna potrebna tehnologija, stočna hrana, veterinarske usluge i obuka”, rekao je Uluka za agenciju Anadolija.

Kada su u pitanju ekonomski pokazatelji u vezi sa projektom, Uluka je ocijenio da će cjelokupni projekat imati izvozni kapacitet od oko 500 miliona konvertibilnih maraka (KM) na godišnjem nivou. Realizacijom projekta, bruto domaći proizvod (BDP) biće podržan sa oko milijardu KM.

Podrška Turske projektu unapređenja poljoprivrede i ruralnom razvoju BiH dogovorena je tokom posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Ankari u februaru ove godine. Delegacija turskih privrednika je mjesec dana potom posjetila premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, koji je takođe podržao ovaj projekat.

Anadolija

Vaš komentar: