U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

14. May 2012.

Uvoz mesa povećan u odnosu na prva četiri mjeseca 2011.: BiH zatrpana mesom sumnjivog kvaliteta

U BiH je za samo četiri mjeseca ove godine uvezeno 9.570 tona mesa vrijednog 36 miliona maraka, što je šest puta više od vrijednosti izvezenog mesa u istom periodu. Načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević rekao je da je iz BiH za četiri mjeseca 2012. izvezeno 1.766 tona mesa u vrijednosti od šest miliona KM.

- Uvoz mesa u BiH povećan je u odnosu na prva četiri mjeseca 2011. godine kada je u BiH uvezeno 9.256 tona mesa, čija je vrijednost iznosila 32 miliona KM – rekao je Kovačević i dodao da je smanjen izvoz, jer je za četiri mjeseca 2011. iz BiH izvezeno 1.617 tona mesa vrijednog pet miliona maraka, piše Glas Srpske.

Istakao je da se meso uvozilo iz zemalja u regionu, te Njemačke, Holandije, Slovenije i Italije.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić rekao je da su više puta upozoravali na problem prekomjernog uvoza mesa, ali da niko od nadležnih nije preduzeo nikakve mjere za ograničenje uvoza mesa, ali i drugih proizvoda koji su preplavili tržište Srpske.

- Svjesno se uništava domaća proizvodnja i uskoro nećemo imati ništa domaće u prodavnicama. Pored toga, domaći proizvodi su mnogo kvalitetniji, dok su uvozni nižeg kvaliteta, ali i jeftiniji, zbog čega se i kupuju – rekao je Maljčić i dodao da su protesti domaćih proizvođača jedini način da se spriječi prekomjeran uvoz.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac rekao je da su domaći proizvođači nezaštićeni.

- Još jednom ćemo staviti na papir sve naše probleme i proslijediti nadležnim institucijama jer prekomjeran uvoz uništava ionako krhku privredu Srpske – rekao je Usorac.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da u BiH ne postoje ozbiljni sistemi kontrole kvaliteta i starosti mesa.

- Sistem kontrole uvoza mesa u BiH nije dovoljno rigidan i ne prati promjene u zakonskoj regulativi u drugim zemljama, zbog čega se dešavalo da se uvozilo meso staro više godina. Resorna ministarstva na nivou Srpske i FBiH nisu dovoljno povezana i organizovana, zbog čega nije ni zaštićena domaća proizvodnja – rekao je Pavlović.

Pavlović je naglasio da, ukoliko BiH želi nešto da uradi kako bi spriječila prekomjeran uvoz mesa i drugih proizvoda i time zaštitila domaću proizvodnju koja se gasi, treba da formira tim ekonomskih eksperata, koji bi trebalo da definišu uslove za zaštitu domaće proizvodnje, koja iz dana u dan sve više tone.

Namirnice.ba

Vaš komentar: