U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

09. Jan 2014.

3 prijatna napitka koji če vam olakšati prehladu [Recepti]

Ono sto mnogi ne mogu izbjeci u toku zime su prehlade, dosadne, ponekad duge, pa smrcanje, kasalj, promuklost, papirnate maramice i pokvareni planovi. Boravkom u zatvorenim prostorima sa vise ljudi podlozniji smo prehladama i zato je veoma vazno izlaziti napolje sto vise i boraviti na svjezem zraku u vidu setnje, trcanja ili slicnog vida rekreacije.

Foto i tekst – blog KuhinjskePrice.com

Pored toga, u kratkim i mracnim zimskim danima treba iskoristiti svaku priliku za boravak na svjetlosti. Dovoljno sna, zdrava ishrana, dosta raznovrsnog povrca i voca i adekvatna odjeca doprinose borbi protiv prehlada i naravno temeljno pranje ruku.

Ako se i pored svega ipak prehladimo, potrebno je odmarati se sto vise, jer je organizmu potrebno vise energije i unositi sto vise tekucine u organizam, ali i dosta C-vitamina, djumbira, slatkog korjena, bijelog luka za koje mnogi smatraju da pomazu kod prehlade. U ovoj prici ne smijemo zaboraviti ni tople supe koje ce nas sigurno okrijepiti.

Evo i nekoliko malih ideja kako da se ugrijemo i olaksamo prehladu prirodnim i toplim napitcima koje mozemo sami pripremiti veoma lako i brzo. Za ove i slicne napitke nije dokumentovano da lijece, ali je sigurno da ce nam prijati, ugrijati nas i opustiti.

1) Honey & Lemon

1 supena kasika limunovog soka
2 supene kasike meda
1/2 solje vrele vode

U med dodati limunov sok, promijesati, zaliti vrelom vodom i promijesati. Kolicine se mogu povecati ili umanjiti po vlastitom ukusu. Ako ne volite preslatko, dodajte 2 kasike limunovog soka.

2) Toplo mlijeko sa medom

Toplo mlijeko sa medom je stari kucni recept mnogih od nas, ali se u taj napitak moze dodati i malo kisele vode.

3) Mlijeko sa limunom, cimetom i medom

Vruce mlijeko sa malo meda i cimeta uvijek dobro prija, ali mu se moze dodati i malo arome limuna.

4 dcl mlijeka
kora od 1/2 limuna
kasicica cimeta
2 supene kasike meda

Prokuhati mlijeko, koricu limuna, med i cimet, ostaviti da stoji par minuta, pa procijediti u solje. Kolicina je dovoljna za dvije solje.

Tekst i fotografije uz odobrenje autora
preuzeti sa bloga Kuhinjskeprice.com.
Kuhinjske priče možete pratiti i na Facebooku.

(Namirnice.ba)

Vaš komentar: