U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

26. Apr 2012.

Cijene životnih namirnica više u BiH nego u Holandiji: Brašno, ulje, kafa skuplje u Sarajevu nego u Amsterdamu!

U saradnji sa uredom agencije Mark IN u Amsterdamu, uradili smo malo istraživanje cijena namirnica i to onih iz glavnog grada BiH i glavnog grada Holandije - Sarajeva i Amsterdama. Nećemo mnogo okolišati – Da, cijene namirnica su više u Sarajevu nego u Amsterdamu, a ta činjenica još teže pada kada uzmemo u obzir brutto primanja stanovništva. Naime, prosječni brutto dohodak građanina u Holandiji iznosi oko 2200 EUR, dok je u BiH oko 600 EUR. Dakle, iako imaju čak skoro tri puta manja primanja, građani BiH plaćaju iste cijene kao oni u Holandiji.

Ali prije nego vas obuzme osjećaj da vam se opet servira dokaz da živite u zemlji gdje logika prestaje, dopustite da iznesemo nekoliko jednostavnih ekonomskih objašnjanja zašto su cijene hrane u BiH veće od cijena u EU, konkretnije u Amsterdamu, koji je i inače jako skup grad za živjeti.

Bez obzira na to šta vam govorili, naša zemlja nije stabilno a kamoli privlačno tržište. Veliki brendovi ne žure svoje proizvode plasirati na naše tržište iako vam se čini da ih ima jako mnogo. Većina velikih imena u industiji hrane proizvode plasiraju preko nekih (manje-više) domaćih kompanija, koji postaju njihovi distributeri po jako teškim uslovima. Takvo uslovljavanje znači da žele izbjeći svaki mogući rizik od gubitka novaca, što znači da im tržište jednostavno nije privlačno i bili prisutni tu ili ne, ne pravi neku veliku razliku.

Što ste bogatiji, to vam se više ugađa

U EU je druga priča. Ogromno slobodno tržište, relativno bogato stanovništvo su već dovoljni razlozi da se sva energija velikih proizvođača usmjeri upravo tu. Međutim, to znači i mnogo kvalitetne konkurencije. Zbog svih tih faktora, plus faktori navike potrošača ili tradicije, cijene npr. Milke, Nutelle ili Nescafe su niže na tržištu EU nego kod nas. Što ste bogatiji, to vam se više ugađa.

Dakle, vrlo lahko se može zaključiti da su opet najveći, a ako ne i jedini krivci za visoke cijene namirnica u BiH, oni na vrhu – Oni koji kreiraju ekonomku politiku, direktno utiču na razvoj zemlje i koji su zaduženi da popravljaju njen imidž u svijetu, za što su sebi izdvojili ogromne plate i primanja. Naravno, većina njih na ovakve tvrdnje će uvijek reći ono što im je najdraže – To nije u našoj nadležnosti!

Namirnice.ba u saradnji sa agencijom Mark IN

Vaš komentar: