U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

04. Aug 2014.

Fantastični američki kolačići [RECEPT]

Ako se odlucite da isprobate ovaj recept, morate biti strpljivi, jer tijesto za ove americke kolacice mora stajati najmanje 24 sata, a nece smetati ako stoji ni duze. Ja sam ih pravila zajedno s mojom kcerkom i zamijesili smo ih petkom navece, a pekli nedjeljom ujutro. U medjuvremnu smo obilazili tijesto, ali je uvijek bilo isto kao i kad smo ga ostavili, samo tvrdo.

Foto i tekst – blog KuhinjskePrice.com

Strpljivost je bila nagradjena fantasticnim kolacicima s okusom karamele hrskavim okolo, a mekanim iznutra, a posto su navikli na cekanje, pustite ih da odstoje do sljedeceg dana, bice jos ukusniji. Drugo po cemu su zanimljivi je i krupna morska so koja je kontrast seceru i cokoladi i koja ovim kolacicima daje specijalan okus.

Potrebni sastojci:

240 gr brasna
3/4 cajne kasike sode-bikarbone
1 cajna kasike praska za pecivo
Nepunu cajnu kasiku krupne morske soli
140 gr maslaca {mekanog, ali ne rastopljenog}
140 gr smedjeg secera
120 gr obicnog secera
1 jaje {izvaditi ranije iz frizidera}
1 cajna kasika vanilije
100-150 gr tamne cokolade

Postupak:

Izvaditi maslac i jaja iz frizidera na sobnu temperaturu
Pomijesati brasno, sodu, prasak za pecivo i so u jednoj zdjeli i ostaviti na stranu
U drugoj zdjeli mikserom 5 minuta mutiti maslac sa obe vrste secera
Dodati jaje i dobro umutiti ponovo
Dodati vaniliju
Smanjiti brzinu na mikseru i lagano u to dodavati sastojke iz prve zdjele i mutiti tek da se sastavi, ne predugo
Dodati komadice cokolade, zamijesiti i prekriti prozirnom folijom tako da skroz dodiruje povrsinu tijesta
Ostaviti u frizider najmanje 24 sata {moze i duze 36 ili 48 sati}

Postupak nakon 24 sata ili vise

Tijesto je jako tvrdo
Ugrijati rernu na 175 stepeni
Uzeti kasiku za vadjenje sladoleda i njom vaditi kuglice
Redati ih na papir za pecenje i ostaviti u lopticama, obliku koji dobijete iz kasike za sladoled. Ne pritiskati ih da budu ravne!!!
Stavljati otprilike 6 loptica na jedan pleh iz rerne, jer ce kolacici biti veliki
Posuti svaku lopticu sa sasvim malo krupne morske soli {obavezno}
Peci ih 15-20 minuta dok ne dobiju zlatnu boju
Mogu ostati i malo mekani, bolje ih je izvaditi ranije nego kasnije
Staviti ih na resetku 10 minuta da se ohlade

Za ove kolacice koristena su sitna cokoladna dugmad koja su pogodna za stavljanje u kolacice, jer zadrze oblik i ne rastope se u tijestu naglo kao cokolada. Mjere mozete i povecati, samo ce biti potrebno vise plehova, jer nece svi moci stati u recimo dva. Pogodnost je sto tijesto moze stajati u frizideru dugo, pa ih mozete ispeci i narednog dana.

Tekst i fotografije uz odobrenje autora
preuzeti sa bloga Kuhinjskeprice.com.
Kuhinjske priče možete pratiti i na Facebooku.

(Namirnice.ba)

Vaš komentar: