U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

16. May 2014.

Hrana za koju mislimo da je bezopasna, a zapravo može biti smrtonosna za pse

Najvažnije stvar kada je u pitanju pas (kao kućni ljubimac) je da znate čima ga smijete, a čime nikako ne smijete hraniti. Da biste izbjegli situacije u kojoj vaš pas pati zbog nepravilne dijete saznajte koju hranu trebate zaobilaziti kada im pripremate obroke.

Čokolada

Ovo je manje-više poznato. Čokolada sadrži kofein i teobromin, obje supstance koje su štetne za pse. Što tamnija, to sadrži više pomenutih komponenata. Čokolada kod psa uzrokuje povraćanje, dehidraciju, nepravilan rad srca, napade i smrt. Dakle, čokolada van dohvata!

Mlijeko

Mlijeko sadrži mliječni šećer koje pseći organizam ne može razgraditi zbog nedostatka određenih enzima u tijelu. Iako nije smrtonosno za pse, mlijeko može izazvati proljev, povraćanje, ali i oslabiti organizam psa i ostaviti ga ranjivim spram nekih bakterija zbog kojih se mnogo lakše može zaraziti. Ista stvar je sa sirom, ali i drugim proizvodima koji sadrže mlijeko.

Grožđe

Još nije utvrđeno koji tačno sastojak u grožđu (i grožđicama) škodi psu, ali definitivno je dokazano da im grožđe škodi, i to najprije bubrezima psa. Kod psa će se također pojaviti povraćanje, manjak apetita. Dalje od grožđa Lesi!

Bijeli luk

Bijeli luk također, na iznenađenje mnogih, može biti opasan i otrovan za pse. Konzumacijom bijelog luka najviše se šteti crvenim krvnim zrncima, zbog čega će se pas osjećati umorno i bezvoljno. Bijeli luk na pse djeluje kao hemoterapija na oboljele od raka. Nakon konzumacije bijelog luka mokraća bi mogla biti crvena ili tamna. U ovim slučajevima čak je potrebno raditi i transfuziju krvi.

A.S. | Namirnice.ba

Vaš komentar: