U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

27. Mar 2014.

Odličan za liječenje dišnih puteva: Napravite sami med od maslačka [Recepti čitatelja]

Maslačak je dugo vremena bio nepravedno svrstavan u korov i kao takav bez neke velike uloge u životu čovjeka. On je puno više od toga, a danas je poznat kao iznimno ljekovita te jestiva biljka idealna za proljetno čišćenje organizma, što je svakom i više nego dobrodošlo. Sadrži preko 30 sastojaka koji pomažu prilikom otapanja organskih otpadaka koji mogu naštetiti organizmu čovjeka.

O maslačku smo ranije pisali i bilo bi dobro da pročitate, ako već niste, kako vam sve ova, u ovo doba posebno dostupna, biljka može pomoći. Donosimo vam recept koji nam šalju čitatelji Jasmina i Esad, a radi se o medu od maslačka. Med od maslačka odličan je za liječenje dišnih puteva te za sve one koji imaju problema s dišnim putevima i grloboljom, probavnim smetnjama i bolovima u želucu. Najbolje od svega što med može napraviti svaka osoba s malo vremena i volje.

Recept:

1. Potrebno vam je 700 cvjetova, 5kg šećera, 5 litara vode, 7 limuntosa, a umjesto limuntosa može 7 sviježih limuna, koji se isjeku na kolutiće. Priprema: kuhati maslačak bez šećera 1sat, pa ga procijediti, dodati šećer pa ga kuhati 1 sat vremena. (Recept šalje: Jasmina A.)

2. Potrebno: 300 g žutih cvjetova maslačka, 1 limun, pola narandže, 1 kg nerafiniranog šećera, 1 litra vode. Priprema: Uzmite 300 g žutih cvjetova maslačka i stavite u hladnu vodu te pustite da se voda lagano zagrije. Maknite sa štednjaka i ostavite da odstoji preko noći. Drugi dan uzmite cjediljku i procijedite te pomiješajte sa šećerom, limunom i narančom. Lonac ponovno stavite na laganu vatru. Smjesu ohladite i pazite kako bi postignuli određenu gustoću, jer med ne smije biti previše gust, a niti tako rijedak. Najbolji način je miješati cijelo vrijeme. (Recept šalje Esad D.)

Namirnice.ba

Vaš komentar: