27. Mar 2013.
Svi smo svjesni činjenice da prehrana s previše soli, masnoća i kalorija nije dobra za naše zdravlje, no stručnjaci upozoravaju i na prekomjeran unos šećera na koji ljudi običavaju zaboraviti. Ne radi se samo o čokoladicama i kolačima, već i o svakodnevnim namirnicama koje smatramo zdravima, a koje su krcate šećerima koje većina ljudi ni ne registrira.
26. Mar 2013.
Kalorije koje pojedemo ili popijemo metabolizam pretvara u energiju. Veličina, spol i dob utječu na metabolizam, ali postoje načini na koje i sami možemo utjecati na njega. Što je metabolizam brži, brže sagorijeva kalorije. Pogledajte 11 naučno dokazanih načina na koje možete ubrzati metabolizam.
21. Mar 2013.
So je nužna za zdravlje, ali danas se neumjereno dodaje u industrijski prerađenu hranu kako bi poboljšala okus ili usporila propadanje. A previše soli povećava rizik od srčanog i moždanog udara, te smrti povezane s drugim srčanim komplikacijama. Zapadnjaci svaki dan unesu oko 3.300 mg natrija, što je oko 1.000 mg više nego se preporučuje.
25. Feb 2013.
Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako povećan unos folata otkrivenih u salati, špinatu, šparogama, peršunu, brokuli, cvjetači, repi i leći može smanjiti rizik od raka debelog crijeva.
06. Feb 2013.
Konačno se neko pozabavio i ovim problemom. I to ne 'neko' nego NASA! Naime, stručnjaci najveće svemirske agencije na svijetu testirali su teoriju da mirisi cimeta i peperminta pozitivno utiču na osobe koje mnogo vremena provode za volanom ili tokom nekej 'vrste vožnje'. Rezultati bi vas mogli iznenaditi.
29. Jan 2013.
Origano je jedan od najpopularnijih začina na svijetu. Iako se najčešće koristi u mediteranskoj ishrani, zbog prijatnog mirisa i ukusa odlično slaže sa raznim namirnica i nema razloga da ga ne počnete upotrebljavati u pripremi omiljenih jela, naročito salata, supa i variva.
28. Jan 2013.
Visok nivo oleinske kiseline, koje u maslinovom ulju ima do 80 posto, pridonosi zdravlju krvotoka. Osim toga, u postupku dobivanja maslinovog ulja ne koriste se hemikalije i konzervansi, što znači da to ulje zadržava vitamine, mononezasićene masne kiseline i druge sastojke kojih ima u zrelim maslinama.
24. Jan 2013.
Ako nije najsavršeniji, onda je definitivno u samom vrhu najsavršenijih izuma prirode. U njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam i zato ne čudi da je neizostavna namirnica u mnogim kućanstvima, a pravilnom konzumacijom ovaj sladak i gust sok pretvara se u lijek. Donosimo vam 7
18. Jan 2013.
Ova kisela tekućina dobivena od najrasprostranjenijeg voća u prošlosti je korištena za liječenje mnogih bolesti, a za vrijeme američkog građanskog rata, primjenjivan je i kao antiseptik. Pogledajte šta sve može uspješno liječiti!
17. Jan 2013.
Borovnica raste kao maleni višegodišnji grm, a neki primjerci mogu opstati i do 15 godina. Najčešće naraste do 60 cm ali ponekad i do 90 cm visine te posjeduje ovalne ili eliptične listove, dužine od 1-3 cm. Listopadna je biljka, novi listovi izbijaju krajem aprila i početkom maja, opadaju krajem septembra do oktobra, a plodovi su dostupni tokom ljetnih mjeseci.