17. Jun 2013.
Komarci i ubodi komaraca su iritantni, sprječavaju uživanje u ljetnim noćima i boravljenje na otvorenome. Najaktivniji su u zoru ili u sumrak, zbog čega će vas tada najvjerojatnije i ubosti. Bez obzira na svu prevenciju, komarac će uvijek nekako pronaći put do vaše kože i uzrokovati ubod koji može i do nekoliko dana svrbiti, peckati pa i oticati. Ubod komarca ne biste smjeli češati jer on tada postaje još gori.
13. Jun 2013.
Nekoliko djevojčica iz 9. razreda jedne škole u Danskoj izvele su eksperiment koji je izazvao veliku pažnju u Danskoj, ali i šire i iako se tvrdi da je sličan eksperiment vec rađen u Kanadi, ove slike su izazvale reakciju mnogih istrazivača.
27. Apr 2013.
U maju dolaze jagode i još pokoje prvo rano voće, a na tezgama i livadama se mogu naći zeleni listovi koji imaju i po osam puta više korisnih materija nego klasična zelena salata. Upoznajte se s nekim od najzdravijih namirnica koje koje stižu ...
24. Apr 2013.
Susam svakako zaslužuje biti rame uz rame sa bijelim lukom, medom, kurkumom i drugim ljekovitim namirnicama. Pristupačan je pa nema razloga da ga se ne uvrsti u svakodnevnu ishranu jer može sprečiti razne bolesti, pa čak i spasiti život. Posljednjih 20 godina susamove sjemenke i ulje su predmet mnogih naučnih istraživanja, a mi vam donosimo neke od najistaknutijih dokazanih prednosti susama.
18. Apr 2013.
Biljke koje mnogi smatraju korovom veoma su ukusne i prije svega zdrave. Od sremuša ćete dobiti ukusan namaz ako ga pomiješate sa sirom, koprivu spremite kao i špinat, od maslačka napravite salatu, a potočarka sjajno ide u kombinaciji sa voćem. Korišćenjem raznovrsnih začinskih trava, možete obogatiti ukus jela koja pripremate, a većinu možete pronaći na pijacama!
17. Apr 2013.
Nema onoga ko bar jednom u životu nije imao blizak susret s koprivom i na mjestu spoznao koliko pali i žari! Ukusom podsjeća na špinat, ali sadrži čak pet puta više kalcijuma i šest puta više vitamina C, a zavidan sadržaj hlorofila pomaže obnavljanju ćelija i utiče na duže zadržavanje kiseonika u mozgu.
16. Apr 2013.
Za maslačak se kaže da je prava proljetna salata iz prirode, koja krijepi organizam poslije dugotrajne zime. Osim što pospješuje rad bubrega, jetre i želuca, maslačak snižava nivo holesterola, liječi čireve, ekceme i kožne bolesti.
09. Apr 2013.
I stari travari i Shakespeare tvrdili su da miris ružmarina poboljšava pamćenje. Naučnici su dokazali da su bili u pravu. Ako udahnete miris ove ljekovite biljke, možete povećati pamćenje za 75 posto.
13. Mar 2013.
Zapanjujuće je koliko je stevija korisna za mršavljenje. Osim što se ova biljka ne razgrađuje i ne skladišti u organizmu kao pričuvni izvor energije, zadovoljava potrebu za slatkim. Ali, tu nije kraj - istraživanja pokazuju da slatki glikozidi utječu na osovinu hipotalamus – želudac, što blokira osjećaj gladi na samom početku, u središnjem živčanom sistemu.
14. Feb 2013.
Sok stabljike celera pun je hranjivih tvari te spada među najzdravije tekućine koje biste mogli unijeti u tijelo. Zbog toga što je vrlo lužnat, uravnotežuje pH organizma, koji je zbog industrijski prerađene hrane često zakiseljen. Pogledajte što sve liječi.