U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

05. Jan 2014.

10 supernamirnica o kojima će se pričati u 2014. godini

Superhranom zovemo namirnice koje nam pomažu spriječiti hronične bolesti, poboljšati vid i brinuti za naš mozak. Uz sve to, mnoge od njih odlične su za održavanje raznih dijeta, pa uz njihovu pomoć lakše mršamo i održavamo idealnu težinu. Za ovih 10 namirnica ćete sigurno često čuti u 2014. godini!

Fizalis

Ovo bobičasto voće veličine cherry paradajza u samo 3/4 šolje sadrži čak 39 posto dnevnog unosa vitamina D, što je velika količina za jednu voćku. Fizalis dolazi iz Perua, tačnije iz područja Andi, i slatkog su okusa. Osim vitamina D sadrže i vitamin C, B12, željezo i protein. Pomaže pri liječenju reumatskih bolesti i tumora, piše Index.hr.

Manuka med

Ovaj ljekoviti med s Novog Zelanda ima protuupalno djelovanje i pomaže pri liječenju bakterija otpornih na antibiotike. Ima izuzetno puno minerala, antioksidansa i enzima.

Sušeni kvasac

Ovo možda zvuči odbojno i neukusno, no kvasac je sve popularniji začin u zdravoj prehrani! Ima visok udio vitamina B12 – samo jedna kašika sadrži dnevni unos! Osim toga, bogat je proteinima, a može se posuti po kokicama, krompiru ili zelenom povrću.

Ulje konoplje

Konopljino ulje najbolje je za čišćenje organizma, te ima idealan omjer omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina. Ovo ulje izbacuje višak vode iz organizma, reguliše probavu i metabolizam, smanjuje loš holesterol, sprječava mnoge bolesti i jača koncentraciju i pamćenje.

Inka orah

Ova neobična biljka iz Amazonske prašume izgleda poput kikirikija, a smatra se da su ju Inke koristile preko tri hiljade godina. Može se naći u obliku ulja, a poput konoplje, sadrži idealan omjer omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina.

Kiseli kupus

Odličan izbor za dodatak mnogim salatama ili jogurtima, pomaže pri regulisanju probave i izvrstan je izvor vitamina C.

Pčelinji polen

Iako možda ne zvuči kao hrana, polen je jedna od najhranjivijih prirodnih namirnica. Nastaje kada pčele obrade pelud cvjetova tako da ga je lakše nositi i probaviti te konačno pretvoriti u med. Pčelinji polen ima veliku količinu proteina, željeza, ugljikohidrata, magnezija i drugih minerala.

Matcha prah

Matcha prah ili prah zelenog čaja jača metabolizam i sagorijeva masti. Odlično čisti organizam i pomaže pri mršavljenju.

Šipak

Mnoga istraživanja pokazala su kako je upravo šipak jedno od najljekovitijih voća na svijetu. Odlično utječe na kardiovaskularni, živčani i koštani sistem, pomaže pri snižavanju krvnog pritiska i holesterola te ima veliku količinu vitamina C.

Maca

Maca je biljka porijeklom iz Perua, a jeli su je vojnici Inka za povećanje snage i izdržljivosti. Sadrži vitamine B1, B2, B12 i C, alkaloide, ugljikohidrate, vlakna, fruktozu, kalij, kalcij, željezo, magnezij i još mnoge hranjive tvari.

Namirnice.ba

Vaš komentar: