U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

26. Feb 2013.

3 napitka od banane koji otapaju masne jastučiće [Recepti]

Unatoč uvriježenim mišljenjima kako bananu treba izbjegavati ukoliko želite izgubiti kilograme ona je jedno od najpoželjnijih sastojaka dijetalnih napitaka i to upravo zahvaljujući kaliju koji riješava višak vode u tijelu i vlaknima koji ubrzavaju metabolizam čineći u saradnji s drugim otapalicama masti poput lana i špinata pravu invaziju na nepoželjne jastučiće!

Banana obiluje kalijem koji pomaže pri uklanjanju viška vode iz organizma, a jedna banana sadrži čak 450 mg ovog elementa. Osim toga prirodni šećeri fruktoza, saharoza i glukoza odličan su izvor energije za naše tijelo, pa konzumirajući bananu zatomljujemo lažne osjećaje gladi koji nas često dovode do zabranjenih zalogajčića koji su uzročnici masnih jastučića, dok su vlakna kojima banana obiluje ključni u ubrzavanju metabolizma.

Bananu koristimo u dijetalnim napitcima kao bazu kojoj dodajemo prirodne topilice masti poput lanenih sjemenki, bobičastog voće i špinata koji između ostalog opskrbljuju naše tijelo svim potrebnim vitaminima i mineralima.

1. Banana napitak s lanenim sjemenkama
Sastojci:
1 narandža
1 banana
2 čajne kašike sirutke
2 čajne kašike lanenih sjemenki

2. Banana s bobičastim voćem
Sastojci:
1 banana
1 šolja bobičastog voća(borovnica, malina, brusnica)
1 čajna kašika meda
1 čajna kašika izribanog đumbira
pola šolje mlake vode

3. Banana napitak sa špinatom
Sastojci:
1 banana
20 dkg opranog svježeg špinata
pola šolje light jogurta
trećina šolje zobenih pahuljica
1 čajna kašika meda

Priprema ovih napitaka jednaka je za sve vrste, samo je potrebno sastojke ubaciti u blender i izmiksati. Ove dijetalne, ali prije svega zdrave napitke konzumirajte ujutro za doručak jer tada tijelo najbolje apsorbira i prepoznaje sastojke koji će u ovom slučaju napraviti pravu invaziju na vaše masne jastučiće nataložene oko struka.

(Namirnice.ba)

Vaš komentar: