U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

22. Dec 2012.

5 super i jednostavnih kuhinjskih savjeta i trikova koje ima smisla savladati (II dio)

Uvijek je lijepo naučiti nešto novo, posebno ako nije komplikovano, ako je jednostavno. Tokom rada naizlazili smo na simpatične i vrlo jednostavne kuhinjske i kuharske savjete koje smo objavljivali na portalu. Ovog puta vam donosimo 5 najčitanijih kratkih savjeta i kuhinjskih fora koje vam život, kuhanje i jedenje mogu učiniti i interesantnijim i ljepšim.

1. Kako bez aparata napraviti mliječnu pjenu

Ako nemate potrebnu aparaturu, a željni ste kafe s mliječnom pjenom, onda će vam se svidjeti ova ideja. Jamie Oliver je (vjerovatno, jer smo od njega foru i pokupili) vlasnik ideje, a tajna je u ovome: Mlijeko (onoliko koliko biste inače dodali u kafu) zagrijate u mikrovalnoj ili na ringli. Mlijeko treba biti vruće, ne vrelo. Kada ga ugrijete istresite ga u plastičnu flašicu od 0,5l (ako pravite za jednu ili dvije šolje kafe). Dobro zavrnite, promućkajte nekoliko puta, zatim sasvim malo odvrnite dok ne čujete da je višak zraka izašao. Onda dobro mućkajte oko jedne minute, odnosno dok ne primijetite da se formirala pjena. Dodajte u već spremnu kafu i uživajte!

2. Kako podvaliti brokule ukućanima

Ako umijete napraviti dobre slane kolačiće u kalupu, a voljeli biste nekako natjerati ukućane da jedu ne baš tako omiljene brokule, onda bi ovaj zanimljiv trik mogao zelenu i zdravu namirnicu učiniti primamljivom. Ideja je, priznajemo, genijalna, a fora je da brokule zamaskirate, npr. smjesom za slane kolačiće od kukuruznog brašna koje pravite u kalupu. Možete se poslužiti i vlastitim receptom za slane kolačiće koji i ne moraju biti od kukuruznog brašna i sa sirom. Pogledajte kako sakriti brokule ovdje!

Pročitajte još: Ovih pet super kuhinjskih savjeta i trikova ima smisla savladati, ako već niste

3. Brzo ogulite šaku cherry paradajza

Prepoloviti cherry paradajz može biti nekako dangubno ako sječemo jedan po jedan. Iako ih često jedemo cijele, nekada bi bilo dobro poslužiti ih prepolovljenje. Evo jednog sipatičnog načina kako da prepolovite šaku cherry paradajza odjednom, uz pomoć pomagala koja sigurno imate u kući. Sve što trebate su poklopci plastičnih kutija, tačnije dva. Na jedan poredate paradajz, a drugim pritisnete odozgo. Dok gornji poklopac pažljivo držite, cherry paradajz prerežete nožem po sredini i to je to. Pogledajte fotografije!

4. Kako da vam banane traju duže?

Banane brzo pocrne, što ne znači da imaju baš kratak rok trajanja, jer mnogi ih upravo takve i vole, a neka su istraživanja pokazala da su možda takve čak i zdravije, ali ako biste ipak da izgledaju lijepo i traju duže, probajte ovaj simaptičan i već testiran fazon. Ranije smo prenosili tekst u kojem autor preporučuje da banane razdvojite iz grozda ako želite da traju duže, a ako pak želite da ubrzate sazrijevanje – stavite ih u papirnu vrećicu. Međutim, ova teorija je najčudnija od svih – krunu, tj. vrhove banana (dok su ugrozdu) omotajte u plastičnu foliju ako želite da traju duže, a rezultat je još bolji ako banane razdvojite i onda svaki vrh posebno umotate u foliju. Ako vas interesuje nauka koja stoji iza ovog, kliknite ovdje.

5. Pametno iskoristite Tic Tac kutijice u kuhinji

Veliki ste fan Tic Tac bombonica pa je to, između ostalog, ostavilo posljedice i na zalihu malih pakovanja negdje u vašoj ostavi? Ili ih jednostavno bacate? Ako je to slučaj, onda pratite ovaj jednostavan savjet – Tic Tac ambažalu iskoristite za odlaganje kuhinjskih začina. Flomasterom ispišite na njima o kojim se začinima radi i to je to.

5. Kako provjeriti da li su soda bikarbona i prašak za pecivo ispravni

Soda bikarbona i prašak za pecivo imaju dug rok trajanja, ali – imaju rok trajanja. Ako sumnjate u ispravnost ovih dodataka, koji već neko vrijeme leže u vašoj kuhinji i jednostavno ne želite rizikovati, onda se poslužite ovim brzim testom ispravnosti sode bikarbone i praška za pecivo. Sve što trebate uraditi jeste dodati 1/4 kašičice praška za pecivo u pola šolje vruće vode. Prašak će se odmah zapjeniti ako je još uvijek dobar za upotrebu. Isti metod se može koristiti i kod sode bikarbone s tim što ona treba kiselinu kako bi se izazvala reakcija, pa prije nego dodate sodu bikarbonu, u vruću vodu dodajte par kapi ocata. Ako se soda odmah zapjeni, onda je dobra za upotrebu.

(Namirnice.ba)

Vaš komentar: