U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

05. Jul 2012.

7 konkretnih savjeta kako uštedjeti nešto love prilikom kupovine namirnica u BiH

Recesija je ovih dana riječ koja je utkana u odgovore i na ona najobičnija usputna ulična pitanja tipa - Šta ima? ili Đe si? Vrijeme je teško, finansijski nestabilno, a najviše našeg teško zarađenog novca odlazi na kupovinu namirnica; hiljade maraka godišnje ostavljamo u velikim marketima i proizvođačima za proizvode bez kojih ne možemo. Ne možemo vam dati savjet o tome gdje podići povoljan kredit, kako zadržati radno mjesto ili kako ući u jednu od hiljadu vlada ove čudne nam države, ali zato vam možemo dati savjet, na osnovu naših istraživanja i iskustava, o tome gdje i kako pametnije trošiti novac prilikom kupovine namirnica. Opet, vi najbolje znate ...

Kupujte domaće mesne proizvode

Kada je mesna industrija u pitanju, možemo kazati da kvalitetom, pa onda i cijenom bez problema možemo parirati i najljućim konkurentima koji dolaze sa strane. Ponuda je raznolika, već imamo nekoliko stabilnih domaćih igrača u tom polju koji se, nastojeći biti bolji od domaće i strane konkurecije, stalno bore za bolju ponudu i bolje cijene. Domaći mesni proizvodi su, prema našim podacima i istraživanjima, jeftiniji minimalno za 15% do 20% od stranih.

Kupujte domaće mliječne proizvode

Mnogi stručnjaci će potvrdno klimnuti glavom na ovo: zbog nerazvijene industrije imamo čist zrak, dobre vode, relativnu čistu prirodu. Nemamo možda sve ostalo, neki bi rekli. Razlika u cijenama kada su u pitanju mliječni proizvodi i nije velika, ako gledamo odnos stranih i domaćih proizvođača. Neke mljekare imaju veću paletu proizvoda, neke manju, ali cijene, konrektno – mlijeka  - su manje-više iste. I ove namirnice spadaju u kategoriju najosnovnijih pa, kao i brašno i šećer, podliježu posebnim zakonima formiranja cijena i zaračunavanjima zarada, zbog čega nećete nailaziti na veće razlike u cijenama. Ali, imajući u vidu koliko su ovi proizvodi konzumirana roba, i najmanje razlike, koje ipak idu u korist domaćim proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda, se na kraju osjete.

Izbjegavajte mini pakovanja, gotovo svega

Izgleda da je svaki ukusan proizvod koji je uguran u jako mala pakovanja luksuz. Proizvođači su najsretniji kada kupujete njihove popularne proizvode u takvim, jako malim pakovanjima. Posebno proizvođači slatkiša. Na njima najbolje zarađuju – i distributeri i prroizvođači. Takvi proizvodi su smješteni tamo gdje ćete najprije popustiti pritisku – kod kase za naplatu. Jedino ste tu primorani čekati svoj red, a dok to činite sa najmanje 4 strane zove vas neki od minijaturnih slatkiša čiji su proizvođači platili mnogo da se nalaze upravo na tim, inače najskupljim pozicijama u marketima.

Brašno, šećer i ulje kupujte u što većim pakovanjima

Ove tri namirnice spadaju u one najosnovnije. Sa uljem trebate biti malo više oprezni, ali uštede svakako ima kada kupujete brašno ili šećer u većim pakovanjima. Nekada bi problem predstavljalo variranje cijena gore-dole, ali danas to nije slučaj. Danas cijene idu samo gore, tako da skupljanje zaliha u ovim namirnicama nije više nikakva sramota … ako je ikada i bila.

Pravite planove

Recimo sedmični plan obroka za doručak, ručak i večeru. Ovo može biti malo i peglativno, ali ako ste odlučili da pazite na svoj novac onda bi vam ovo moglo biti od koristi. Prije npr. sedmične kupovine, pomoću ovakvog spiska odmah odredite šta ćete kupiti u marketu a šta ne, odnosno šta vam sve treba da napravite to što ste planirali praviti za narednih 7 ili 10 dana. Tako štedite na gorivu i na živcima, ne kupujete nepotrebno i neplanski, ali imate i jedan prijatan osjećaj organizovanosti.

Cjenkajte se

Oni koji paze na svoj novac, obično su spremni za cjenkanje više. Nema ništa loše u tome. To će vam, doduše prolaziti uglavnom na pijacama. Prodavačima to nije toliko mrska pojava koliko možda mislite; susreću se oni i sa mnogo ozbiljnijim i opasnijim stvarima.

Kupujte u Bingu ili Interexu

Sproveli smo mnogo istraživanja posljednjih mjeseci, i malih i velikih, upoređivali cijene iz vodeća četiri marketa u BiH, pa i drugih. Rezultat je uvijek govorio isto, a to je da ćete kupovinom u Bingovim marketima proći najjeftinije. Isto tako u Bingu ćete naći i najveću ponudu domaćih proizvoda što je još jedan plus imajući u vidu uštede broj 1 i 2 (i 4). Drugi izbor su Interexovi marketi. S obzirom na to da je ovo totalno strani market, ne market iz susjedne zemlje ili neke posebno prijateljske, cijene koje oni imaju su za pohvalu. U našim istraživanjima su uvijek bili drugi najjeftiniji market, a dobra ponuda domaćih proizvoda je također plus … što se nas tiče.

Imate li neki savjet za podijeliti?

Vaš komentar: