U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

28. Jan 2013.

A tako nam je blizu: 7 razloga zašto zavoljeti cveklu

Ne samo da su ukusne, cvekle su pravo skladište zdravih nutrijenata. Ovo porće sadrži malu količinu kalorija (44 kcal/100g) a veliki procenat dobrih ugljenih hidrata i minerala koji će mam dugo dati osjećaj sitosti. Par kriški cvekle začinjenih sa malo maslinovog ulja i bijelog luka i vaš će imunitet biti sposoban da se izbori sa svim mikroorganizmima sa kojim se susreće. Donosimo vam 7 razloga zašto ih voljeti:

1. Snižavaju visok krvni pritisak

Nedavno istraživanje pokazalo da je čaša soka od cvekle efektivnija u snižavanju visokog krvnog pritiska od mnogih lijekova. Naravno, to ne znači da trebate prestati piti lijekove, ali znači da biste trebali uvrstiti ovo povrće u svoju prehranu ako imate problem sa visokim krvni pritiskom i sa srcem.

2. Imaju protuupalna svojstva

Osnovu višestruke ljekovitosti ove biljke čine sastojci betanin i betain koji održavaju krvne sudove u dobrom stanju, podstiču rad jetre, liječe prehladu i štite od virusa.

3. Povećavaju izdržljivost tokom vježbanja

Svako povrće je dobro za rad srca, što znači da ćete jedući povrće kvalitetnije i duže vježbati, ali u ovom konkretnom slučaju cvekla je odličan izbor jer u odnosu na ostalo povrće povećava izdržljivost za 16%. Kombinacija sastojaka iz cvekle širi krvne žile kao rijetko koja, što omogućava da više oksigenom obogaćene krvi dolazi do srca. Pročitajte još: Evo koji biste prirodni sok trebali piti za brže postizanje rezultata i veću snagu mišićne mase

4. Imaju antikancerogena svojstva

Pigment antocijan od kojeg je cvekla crvena djeluje na suzbijanje zloćudnih bolesti, odnosno smanjuje ćelije tumora, a napadnuto tkivo ponovno poprima normalnu staničnu strukturu. Osim toga, vlakna koja cvekla sadrži pomažu tijelu da detektuje i odstrani abnormalne ćelije prije nego postanu kancerogene.

5. Poboljšavaju imunitet

Pored ostalih sastojaka, cvekla sadrži i visoke količine vitamina C koji je, to znamo svi, prvi od vitamina koji tijelu treba da ostane što otporniji na viruse koji vrebaju. Cvekla podstiče rad jetre, obnavlja krv, čisti tijelo i odlična je za probavu.

6. Dobre su za trudnice

Cvekla je bogata vitaminima B komplesa, a ponajviše sa folnom kiselinom, što je čini odličnom hranom za trudnice. Pročitajte još: Jednostavani recepti: Napravite jednostavan a odličan namaz od cvekle i crvenog luka

7. Dobre su protiv anemije

Prvi savjet koji će dati svaki doktor kod dijagnoze nedostatka željeza u krvi je uvrštavanje cvekle na jelovnik. Zbog tog minerala izuzetno je korisna u lečenju slabokrvnosti kod djece i mladih osoba.

(S.A./Namirnice.ba)

Vaš komentar: