U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

31. Mar 2013.

9 super načina kako da (ponovo) iskoristite talog kafe!

Vijest koja će razveseliti sve ljubitelje kafe i onog divnog jutarnjeg mirisa zbog kojeg vam ustajanje iz kreveta nije najgora noćna mora - vaš omiljeni napitak ne služi samo za tu svrhu! Postoji još deset odličnih načina na koje možete iskoristiti ono što vam nakon ispijanja tog dragocjenog napitka ostane u šalici.

Rijetki su oni koji ne piju kafu. Bez obzira uživate li u njenom okusu i mirisu ili ona služi samo za posjete gostiju, jedno morate znati – talog kafe može se iskoristiti na još nekoliko dobrih načina u svakom kućanstvu.

Za miris

Posušite talog kafe te ga stavite u neku zdjelicu, pa u hladnjak ili zamrzivač – to će vam neutralizirati neugodne mirise. Isto tako možete ga trljati i s rukama imaju li one neugodan miris od nečega, prenosi Net.hr.

Kao hranu za biljke

Imate li biljke poput azaleje ili kamelije koje preferiraju kisela tla bit će vam zahvalne ako ih ‘počastite’ s ostacima vaše jutarnje šalice kafe. Talog dodaje hranjive tvari u kompost.

Odbija kukce i insekte

Pospite talog na mjesta s kojih se želite riješiti mrava, to će ih otjerati i držati daleko. Na isti način kafa djeluje i na puževe te razne insekte.

Kao prirodnu boju za tkanine

Umočite li talog u vruću vodu možete dobiti smeđu boju za tkanine, papir, pa čak i uskršnja jaja.

Vidno smanjuje ogrebotine na namještaju

Ogrebotine na drvenom namještaju trenutno nestanu kada utrljate malo taloga kave pomiješane s pastom za poliranje i toplom vodom. Ponavljajte postupak tako dugo dok ogrebotina ne bude iste boje kao okolna površina.

Sredstvo za čišćenje

S obzirom da je abrazivna, kava je odlična za čišćenje masnih i prljavih površina. Koristite je samu ili u kombinaciji s malo deterdženta za suđe.

Odbija vašeg kućnog ljubimca

Da biste spriječili da vaša mačka ‘okupira’ cijeli vrt kao njenu osobnu odaju pospite malo taloga kave pomiješanog s korom naranče oko biljka koje ne želite da dira.

Povećajte urod mrkve koju sadite

Pomiješate li svježi talog kave sa sitnim sjemenjem mrkve prilikom sadnje, imat ćete bolji urod, što će pomoći i da otjerate razne crve koji napadaju mrkvu.

Zadržavaju prašinu

Prije nego prionete čišćenju kamina, bacite talog kave preko pepela kako biste spriječili da se prašina diže po cijelom stanu.

Smanjuju celulit

Ne, ne šalimo se! Pročitajte recept koji će vam zaista pomoći da smanjite te ružne nakupine, nakon čega će vam i koža biti mekanija i glatka.

(Namirnice.ba/Net.hr/Curbly.com)

Vaš komentar: