U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

16. Dec 2012.

Banane, kivi, narandže, grožđe, jabuke, mandarine: Brzo saznajte koliko kalorija ima u voću

Zbog toga što je zdravo i može da bude zamjena za čokoladicu ili drugu šećernu užinu, nutricionisti savjetuju da često konzumiramo voće. Ono je naš izbor i kada odlučimo da budemo vitkiji. Vjerovatno ste razmišljali i o tome koliko u pojedinim voćkama ima kalorija.

Banana srednje veličine ima 143 kalorije. Bogata je kalijumom, od kojeg imamo mnogo koristi. Između ostalog, pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Sadrži također i dosta vitamina B i sprječava grčeve tokom vježbanja.

Kivi ima 49 kalorija u 100 grama. Ovo voće bogato je mineralima, a u njemu ima više vitamina C nego u narandžama!

Grožđe sadrži 17 kalorija (u 100 grama). Kako je riječ o niskokaloričnom voću, odličan je izbor za one koji drže dijetu. Grožđe je odličan borac protiv holesterola i štiti srce.

Kruška, ona srednje veličine koja teži otprilike 170 grama, sadrži 68 kalorija. Kruške su pune vitamina C i bakra, a oba sastojka su sjajni antioksidansi. Osim toga, ovo voće se preporučuje u borbi protiv kancera.

Narandža srednje veličina ima 59 kalorija. Ako konzumirate samo jednu narandžu, zadovoljićete preporučenu dnevnu dozu vitamina C, koja je važna za zdravlje kostiju i suzbijanje upalnih procesa.

Šljive imaju 36 kalorija u 100 grama. Naročito su dobre žute, jer su bogate vitaminom A, koji je odličan za vid, a za vitamin K je dokazano da smanjuje pojavu Alchajmerove bolesti.

Jagode sadrže 27 kalorija u 100 grama. Ne samo da su ukusne već su i odličan antioksidans i izuzetno su korisne za rad srca.

Borovnice imaju 60 kalorija (u 100 g). Takođe sadrže antioksidanse i važe za sjajnu hranu za mozak.

Višnje imaju 51 kaloriju (u 100 g). Sadrže melatonin, biljni hormon koji reguliše san, tako da ako patite od nesanice, ovo je pravo voće za vas.

Jabuka ima 40 kalorija, u mandarine – 36, breskve – 37, maline – 25…

(Namirnice.ba/EatingWell)

Vaš komentar: