U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

04. Mar 2014.

Brza lijena pita od jabuka [Recept]

Savršenstvo jednostavnosti u ovom kolaču je najbolji opis. Zahvaljujući jednoj staropalanačkoj gospođi kod koje sam prvi put probala ovaj kolač, gospođi Đaković, tetki mog muža, mi se često sladimo sa njim već mnogo, mnogo godina.

Sastojci

Napomena: mjera je nekada bila čaša od jogurta, uglavnom, uzmite čašu od 2 dcl.

- 2 čaše brašna
- 1 čaša šećera
- 1 čaša mlijeka
- pola čaše ulja
- 1 jaje
- 1 prašak za pecivo

Fil

- 1,5 kg. jabuka ili koliko volite
- šećera zavisi koliko su jabuke kisele, oko 1 čaše
- kašikica cimeta
- 1 vanilin šećer

Priprema

Jabuke izrendati, pošećeriti, staviti cimet i ostaviti dok se ne pripremi smjesa za kore. Sve sastojke za tijesto zajedno izmješati. U podmazanu i brašnom posutu tepsiju srednje veličine, oko 23×32 cm, sipati pola smjese i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Tijesto treba da ostane polupečeno. Rasprediti preko jabuke i sok koje su pustile, preliti ostatak smjese i peći još oko 30 minuta dok kolač ne dobije lijepu žutu boju. Po želji staviti i suho grožđe.

Namirnice.ba | MaminaJela

Vaš komentar: