U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

19. Dec 2012.

Brze kuhinjske lekcije: 5 pravila za savršeno pečen krompir u rerni! [Foto]

Savršeno pečen krompir je hrskav s vana, a mekan iznutra. Teško ćete pogriješiti kada krompir pripremate na ovaj jednostavan, a u zimsko vrijeme posebno popularan način pripreme, ali ipak trebate slijediti nekoliko pravila.

Osim krompira, potrebno vam je maslinovo, koje je najbolje za ovu priliku, ali sasvim dobro će vam poslužiti i (ne toliko zdravo kao maslinovo) suncokretovo ulje. Osim toga, trebate sol i biber. S čime ćete krompir servirati nakon pečenja, potpuno je do vas: domaći ili razni kupovni sirevi i/ili kajmak.

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 200 stepeni celzijevih. Uključite je dok pripremate krompir za pečenje.

2. Dobro isperite krompire hladnom vodom i pod jakim pritiskom. Nakon pranja posušite ih. Odstranite sve sumnjive crne ili truhle dijelove. Krompir ne morate guliti.

3. Začinite krompir – Prelijte krompir sa malo maslinovog ulja, a u tom slučaju je najbolje da se koristite rukama. Već sada možete posoliti i pobiberiti krompir.

4. Krompir prije pečenja izbodite viljuškom na nekoliko mijesta.

5. Pecite ih! - Prije krompira u tepsiju položite komad aluminijske folije. Potrebno je od 50 do 60 minuta da se ispeku na temperaturi od 200 stepeni celzijevih. Možete ih provrtiti svakih 20 minuta, a viljuškom provjeravajte mekoću pred kraj vremena pečenja.

Foto:

(A.S./Namirnice.ba)

Vaš komentar: