Sastojci:
- 100 grama pilećih prsa (1 komad)
- dvije kašike putera
- ulje
- ulje, so, biber, vegeta, crvena paprika, origano (za marinadu)
- pola šolje riže
- šaka ili više carske mješavine (Ledo carska mješavina)
Priprema:
Istopiti kašiku putera u šerpi i dodati pola šolje riže. Malo prodinstati na srednjoj temperaturi i podliti vodom. Kuhati 5-6 minuta uz stalno dosipanje vode da riža uvijek bude u vodi. Dodati malo vegete. Dodati šaku (ili više) carske mješavine (mrkva, brokule, karfiol) i ostaviti da se kuha još 5-6 minuta, ponovo uz stalno doljevanje vode toliko da je sve uvijek (samo) potopljeno. Savjet plus: možete dodati i drugu mješavinu povrća.
Marinirana pileća prsa propržiti na malo ulja i komadić putera. Kada je piletina ispržena pretresti u tavu rižu, pomiješati da se ujednači i držati na vrućoj ringli dok ne ispari voda. Dodati po želji malo kečapa ili paradajz pirea i/ili vrhnja za kuhanje.
(S.K./Namirnice.ba/Foto:Ilustracija)