U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

24. Dec 2012.

Čaj koji popravlja imunitet i snižava krvni pritisak: Ako pijete čaj od hibiskusa, činite organizmu veliku uslugu!

Napitak egzotičnoga mirisa i zavodljive arome bogat je flavonoidima i njegova je uloga u oporavku organizma velika. Čaj od hibiskusa je bio i omiljeno piće Kleopatre, koja ga je koristila za dušu i tijelo.

U Egiptu je hibiskus već poznat vijekovima kao nacionalno piće i kao biljka koja liječi mnoge bolesti zbog visokog postotka vitamina i organske kiseline.

Od većine popularnih biljnih čajeva razlikuje se prepoznatljivom crvenom bojom, kiselkastim okusom i velikom količinom vitamina C. Limunska kiselina čini ga osvježavajućim čajem, a jedan je od onih koji ne sadrži kofein. Ovaj čaj sadrži čak trinaest aminokiselina, od kojih je šest izuzetno važno za naše tijelo i zdravlje. Osim vitamina C, bogat je željezom i sadrži flavonoide, enzime, eterična ulja i voćne kiseline.

Zdravstvene prednosti i ljekovita svojstva

Hibiskus vam može popraviti imunitet i poboljšati opšte stanje organizma. U slučaju prehlade, kašlja, upale grla i gripe odličan je izbor, a istovremeno je odlično osvježenje i tokom vrućih ljetnih dana. Pomaže i kod stomačnih problema, posebno u slučaju zatvora, jer djeluje kao laksativ. Može poslužiti i kao diuretik, pa je tako dobar za one sa bubrežnim i srčanim problemima. Pomaže i kod poremećaja cirkulacije, nesanice, površinskih rana i osvježava dah. Zbog velike prisutnosti flavonoida, čaj od hibiskusa potpomaže detoksikaciju organizma, štiti jetru, ubrzava rad metabolizma i poboljšava rad štitne žlijezde.

Snižava krvni pritisak

Rezultati istraživanja sprovedenog u SAD-u, sugerišu da čaj napravljen od ekstrakta cvijeta hibiskusa može da bude od pomoći u tretiranju blage i umjerene hipertenzije tj. povišenog krvnog pritiska. Naime, nakon četiri sedmice ispitivanja, dijastolni (donji) pritisak je smanjen za skoro deset jedinica kod 79 odsto osoba koje su svakodnevno konzumirale čaj od hibiskusa (oko pola litra), i 84 odsto osoba koje su uzimale lijekove protiv hipertenzije. Sistolni (gornji) pritisak je također opao za 7,2 milimetra živinog stuba. Preporučujemo još: Jedan smiruje, a drugi je čudo među čajevima: Dobri razlozi za čaj od nane i zeleni čaj svaki dan!

Plantago čaj od hibiskusa

(Namirnice.ba)Plantagov čaj od hibiskusa kao i sve ostale njihove čajeve, lako ćete pronaći u svim, kako manjim, tako i velikim supermarketima i prodajnim mjestima. Možete se učlaniti u Plantago klub ljubitelja čaja gdje vas očekuju pokloni, nagradne igre, novosti iz svijeta čaja ili Plantago pratite na Facebooku!

(S.A./Namirnice.ba)

Vaš komentar: