U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

26. Nov 2013.

Carstvo proteina: Gljive su izvor rijetkih hranjivih tvari i vitamina! Upoznajte ih

Sakupljali su ih vijekovima, uživali u njihovom ukusu, ali se i trovali njima. Tako je rimski car Klaudije umro nakon što je okusio zelenu pupavku, a sličnu sudbinu imao je i Gabrijel Farenhajt, nemački fizičar i inženjer po kome je ime dobila Farenhajtova skala za mjerenje temperature.

Od oko 120.000 otkrivenih gljiva, manje od jednog procenta smatra se jestivim. Uprkos malom broju kalorija, hitin u ćelijskim zidovima jestivih gljiva obezbjeđuje osećaj sitosti. Pečurke su jedan od rijetkih prirodnih izvora vitamina D, izuzetno važnog za očuvanje kostiju i zuba. Stotinu grama pečuraka obezbjediće vam trećinu preporučene dnevne doze vitamina B1, a u velikoj mjeri su prisutni i riboflavin (čiji nedostatak može dovesti do kožnih bolesti), niacin (čuvar vašeg nervnog sistema) i folna kiselina (zadužena za dobru probavu). Iako narod nije imao predstavu o visokom sadržaju proteina u pečurkama, pečurke su intuitivno, ali sa pokrićem, nazvane „šumskim mesom“, piše Kuhinjica.

Iznenađujuće zdrave

Sličnost riječi ‘šampinjon’ i ‘šampion’ gubi na slučajnosti kada je riječ o zastupljenosti na trpezama širom svijeta, budući da upravo šampinjoni čine više od polovine svjetske proizvodnje gljiva. Bukovače su u svijetu poznate kao „šumske ostrige“, a pomažu u snižavanju holesterola i u stimulaciji imunološkog sistema. Političkim rječnikom, moglo bi se reći da je na ovdašnjim prostorima vladao „dvopartijski sistem“ šampinjona i bukovača, sve dok se nedavno u trku nisu uključile i šitake pečurke. One rastu kao samonikle u Japanu i Kini, a sada se uspješno gaje i na našim prostorima. Pomažu kod hroničnog zamora i groznice, a proučava se njihovo dejstvo kod osoba obolelih od tumora debelog creva, dojke i pluća.

Obratiti pažnju na …

Pečurke su veoma osejtljiva hrana – trebalo bi ih iskoristiti u roku od najviše tri dana nakon berbe, jer se nakon toga lako kvare, čak i ako se čuvaju u frižideru. U kulinarstvu se najčešće upotrebljava takozvani „šešir“, budući da se lakše vari od dršaka. Razlog tome je fungin, vrsta celuloze koja drškama pečurke obezbjeđuje potrebnu čvrstinu, ali i nešto žilaviji sastav. Šampinjoni su jestivi u cjelosti, ali bi kod pečuraka kao što je šitaka dršku trebalo odstraniti.

Antikancerogena svojstva

Jestive gljive bogate su različitim ekstraktivnim i aromatičnim supstancama, pa se od njih prave izuzetno ukusna jela. Pored toga, pečurke imaju i ljekovita svojstva, čak i protiv neprijatelja kakvi su zloćudni tumori. Manje je poznato da popularna i cijenom dostupna gljiva može biti vrlo korisna u prevenciji i terapiji raka dojke. Stručnjaci vjeruju kako je konzumacijom samo 100 grama šampinjona dnevno moguće suzbiti rast tumora dojke kod žena.

(A.S./Namirnice.ba)

Vaš komentar: