U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

18. Feb 2013.

Četiri prirodna, a jednostavna i vrlo efikasna načina da očistite dasku za sječenje!

Dasku za rezanje koristimo skoro svaki dan i na njoj režemo sve od voća i povrća do mesa, a da bismo izbjegli nakupljanje bakterija i neugodne mirise, trebamo je pravilno čistiti. Ako je želite očistiti na prirodan način, probajte ovako:

Limun i sol

Najlakši i jedan od najboljih načina da se riješite mrlja, jeste da dasku istrljate solju i limunom. Na dasku prvo nanesite sol, a potom polovicom limuna istrljajte površinu. Ostavite da limun djeluje oko 10 minuta i potom isperite vrućom vodom. Limun i sol će dezinficirati površinu, a daska će imati ugodan miris.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je savršeni saveznik u borbi protiv neugodnih mirisa. Napravite pastu od kašičice vode, kašičice soli i kašičice sode te je nanesite na dasku i ostavite da djeluje od 10 do 15 minuta. Nakon toga dobro isperite dasku vrućom vodom. Pročitajte još: Prijetnje iz kuhinje: 4 iznenađujuća i ne tako iznenađujuća izvora bakterija i kako ih se riješiti

Ocat

Ako želite dezinficirati dasku i riješiti se opasnih bakterija koje iz nje vrebaju poput E. coli i salmonele, operite je ocatom i nakon 10 minuta isperite vrućom vodom. Postupak je će biti još učinkovitiji, ako dasku pospete soda bikarbonom i potom ocatom i ostavite da djeluje od pet do 10 minuta prije nego isperete.

Sprej od lavande

Lavanda ima antiseptičko i antibakterijsko djelovanje, a i ugodnog je mirisa. Napravite sami kod kuće sprej za čišćenje daske za rezanje. U bočicu s raspršivačem stavite šoljicu vode i 10 kapi esencijalnog ulja lavande i mješavinom našpricajte površinu. Dasku nakon toge nije potrebno ni ispirati. Pročitajte još: 5 iritantnih tegoba koje iscjeljuje lavanda

Za kraj: šta trebate znati!

Bakterije iz nekuhanog ili svježeg mesa koje smo ranije sjeckali na drvenoj ili plastičnog (ili staklenoj) dasci za sječenje se mogu lako zakačiti na ono što pripremamo poslije. Jedan od načina, koji vam se na prvu može učiniti nepraktičnim, jeste da imate posebnu dasku za svježe meso/piletinu/ribu, posebnu za gotove proizvode/suhomesnate proizvode/voće i povrće.

(A.S./Namirnice.ba)

Vaš komentar: