U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

30. Dec 2012.

Čokolada: Mliječna ponekad, bijela rijetko, a u crnoj možete uživati uvijek!

Čokolada u umjerenim količinama štiti zdravlje srca i popravlja raspoloženje, ali nisu sve vrste čokolade jednako dobre za zdravlje, tvrdi profesor Andrea Giancoli s američke Akademije prehrane i dijetetike. Zdravstvene dobrobiti čokolade potječu iz njezinog biljnog izvora, zrna kakaa koji sadrži flavonoide.

Koliko je koja čokolada zdrava ovisi uglavnom o udjelu kakaa koji sadrži i drugim karakteristikama koje su različite s obzirom na način proizvodnje. Čokolada je smjesa koja nastaje miješanjem prženog kakaovog ploda, šećera i vanilije, a vjeruje se kako su ovu omiljenu slasticu svih generacija izumili Azteci ili Maye.

Mliječna čokolada

S nešto manje flavonoida nego crna, mliječna čokolada ne treba biti vaš prvi izbor slastice, tvrdi Giancoli. Ali ako je to vaša omiljena čokolada možete poboljšati njen učinak na zdravlje tako da odaberete onu s većim postotkom kakaovca, oko 20 posto. Pojedite samo red, a dobar su izbor i one mliječne čokolade koje sadrže bademe, lješnjake, pistacije, brusnice i grožđice koji će vam dati dodatnu dozu antioksidansa, savjetuje Giancoli. U 100 grama mliječna čokolada u prosjeku sadrži:

  • 12 g kakaa
  • 22 g mlijeka u prahu
  • 48 g šećera
  • 18 g kakao maslaca

Bijela čokolada

Ovo je najmodernija verzija čokolade koja sadrži najmanje nutritivnih svojstava, jer uopće ne sadrži kakao već isključivo kakao maslac. Jedina prednost ove vrste je to što sadrži više kalcija od drugih, no zbog veće količine masnoće i šećera ne treba ju jesti previše često, kaže Giancoli. U 100 grama bijela čokolada u prosjeku sadrži:

  • 28 g kakao maslaca
  • 26 g mlijeka u prahu
  • 46 g šećera

Crna čokolada

Ova vrsta čokolade je pomalo gorka, ali daleko najzdravija verzija zbog najvećeg udjela kakaa. Zbog toga, crne čokolade možete pojesti više nego drugih, bez da primjećujete sakupljanje suvišnih kila, kaže Giancolo. Ipak, upozorava da treba provjeriti deklaraciju na čokoladi, kako bi se uvjerili da kakaov maslac nije jedan od većinskih sastojaka, a najbolji je odabir ona s više od 70 posto kakaa. U 100 grama crna čokolada u prosjeku sadrži:

  • 4 g kakao maslaca
  • 48 g kakaa
  • 48 g šećera

(Namirnice.ba)

Vaš komentar: