U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

10. Jan 2013.

Dobar magazin: 10 razloga da odmah ostavite cigarete! (a koji nemaju veze sa rakom pluća)

Ovakve tekstove rijetko će čitati pušač, a kamoli onaj strastveni, nego upravo onaj ko ima nekoga koga bi volio vidjeti da ih jednom zauvijek ostavi. Nije tajna da pušenje izaziva cijeli set zdravstvenih problema, od bolesti pluća, preko raznih oblika tumora, pa konačno do prerane smrti.

Osim toga, ovaj porok košta; Kako će prosječna kutija cigareta u 2013. godini koštati oko 3,35 KM, jednoj porodici, u kojoj su tri pušača, a takvih je mnogo, u 2013. će za sopstveno trovanje biti potrebno blizu 3.700 KM! Ipak, one koji su riješili da se u 2013. godini riješe ovog otrova želimo motivisati sa 10 dobrih razloga za taj korak, a koji nemaju veze sa finansijama i rakom pluća! Gorka istina je bolja od najslađe laži!

Bićete manje napeti

Iako pušači misle da ih cigarete smiruju, istraživanje sprovedeno prošle godine u Engleskoj potvrdilo je da prestanak pušenja može smanjiti nervozu, napetost i stres na duže staze.

Usta će vam biti zahvalna

Ovo nije ništa novo, ali dobro je ponoviti. Prestankom pušenja dramatično smanjujete šanse za razvoj raznih bolesti usne šupljine, ali i one mnogo opasnije kao što su rak usne šupljine. Istraživanje koje je objavio časopis HealthDay pokazalo je kako pušači u odnosu (samo) na bivše pušače imaju 1,5 puta veće šanse da obole od barem tri bolesti usne šupljine.

Vaš seksualni život će biti bolji

Evo još jednog dobrog razloga: Nekoliko istraživanja potvrdila su vezu između smanjene želje za sexom i pušenja cigareta, kako kod muškaraca tako i kod žena. Ako ovo nije dovoljno, onda biste trebali znati i to da pušenje kod muškaraca izaziva i probleme sa erekcijom!

Spasićete kožu

Ako mislite svojoj koži dobro, onda se što prije riješite cigareta. Pušenje utiče na boju kože, opušta je, a svi znamo da su cigare najbrži tvorci bora oko usta. Stručnjaci kažu da ćete samo mjesec i po nakon prestanka pušenja uočiti promjene na svojoj koži, nabolje!

Spasićete kosu

Ako volite kosu, klonite se cigareta! Nauka je odavno potvrdila vezu između pušenja cigareta i gubitka kose kod muškaraca. Ćelavost, međutim, mogu uzrokovati stres, alkohol i genetske predispozicije, ali definitivno i cigaretete.

Popravićete raspoloženje

Nedavno istraživanje potvrdilo je da vas prestanak pušenja može učiniti sretnijim. Istraživači su otkrili da pušači nisu nikada bili sretniji kao onda kada su prestali pušiti, čak i ako su se vratili toj lošoj navici kasnije. Upravo je ovaj fenomen bio najprimjetniji kod onih koji su se vratili pušenju; s tim što je zabilježeno i to da je raspoloženje kod ovih osoba znatno palo nakon povratka cigaretama.

Slavićete više rođendana

Ostavljanjem cigareta prije srednjih godina žene mogu produžiti životni vijek za čak 10 godina, rezultati su istraživanja sprovednog 2012. godine. Istraživanje je uključivalo i žene koje su pušile od 1 do 9 cigareta dnevno i rezultati za ovu grupu nisu se bitno razlikovali po ovom pitanju od onih koji se odnose na osobe koje su pušile više cigareta dnevno.

Povećaćete šanse za trudnoću

Ako želite zatrudniti, jedna od najboljih stvari koju možete uraditi je da prestanete pušiti! Žene pušači imaju čak 60% manje šanse za trudnoću, a konzumiranje cigareta također je povezano spontanim pobačajima!

Uživaćete u hrani

Ako želite više uživati u hrani, u aromama, ukusima i mirisima, prestanite pušiti. Istraživanje sprovedeno na grčkim vojnicima pokazalo je da pušenje negativno utiče na čulo okusa i mirisa! (Primijetićete da mnogi pušači dodatno začinjavaju svoju hranu.)

Prehlade neće biti tako jake

Nauka je potvrdila da blaži simptomi prehlade brzo prerastaju u jake simptome kod pušača. Istraživanje je pokazalo da kod pušača nije problem slaba reakcija imunološkog sistema, odnosno njegova odbrana od virusa, nego upravo pretjerana reakcija koja tijelo još više oslabljuje.

Dobri folovi, ideje, djela, prečice, savjeti i slično
pratite i na našoj Facebook stranici Dobar magazin!

(S.M./DobarMagazin)

Vaš komentar: