U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

15. Jan 2013.

Dobro je znati: 7 fantastičnih upotreba bijelog luka

Rado korištena namirnica u gotovo svakoj kuhinji, bijeli luk, jedna je od najpoznatijih prirodnih ljekovitih namirnica. Osim što liječi od gripe i prehlade zahvaljujući antibakterijskom djelovanju, bijeli luk je lako primjenjiva namirnica i u nizu drugih situacija. Pogledajte kojih:

1. Akne

Jedna od prednosti bijelog luka svakako je njegovo povoljno djelovanje na ljepotu; naime sok ove namirnice liječi akne i prištiće. Dovoljno je zgnječiti dva režnja i smjesu staviti na mjesto upale, rezultati će biti vidljivi već nakon nekoliko minuta kada oteklina oko prištića splasne.

2. Herpes

Virusna infekcija na usnama dobro poznata kao herpes vrlo je neugodna pojava, ali izlječiva ukoliko na nju stavite režanj bijelog luka i držite direktno na bolnom mjestu oko 10 minuta. Za učinkovite rezultate postupak ponovite pet puta tokom dana.

3. Upala uha

Bijeli luk pomaže i pri liječenju upale uha, a recept jer brz i jednostavan. U kašiku vrućeg maslinovog ulja stavite zgnječeni režanj bijelog luka i pustite da odleži sat vremena, nekoliko kapi nakapajte u uho i isto ponovite dva puta dnevno.

4. Iver ispod kože

Mali komadić drveta koji se zavuče pod kožu teško je istjerati van, ali pomoću bijelog luka stavljenog na bolno mjesto i prekrivenog flasterom iver će lako isplivati na površinu.

5. Gubitak kose

Bijeli luk je poznat i po svom djelotvornom učinku na oporavljanje vlasišta, stoga ukoliko gubite kosu nekoliko puta sedmično istrljajte češnjakovim uljem ili samim češnjakom i pustite da djeluje barem 10 minuta.

6. Sirup za kašalj

Ovo povrće djeluje poput antibiotika pa može pomoći i u borbi protiv kašlja. Sitno nasjeckana dva režnja bijelog luka stavite u decilitar vruće vode, ostavite da odstoji nekoliko minuta i potom pijte poput čaja.

7. Za njegu kože

Alicin, spoj u bijelom luku pomaže omekšati kožu i čini je glatkom. Dodajte malo zgnječenog bijelog luka u vašu masku za lice, zadržite je nekoliko minuta duže od predviđenog te isperite u mlakoj vodi. Čisti ten i svjež izgled rezultati su ovog lakog postupka.

(Namirnice.ba)

Vaš komentar: