Priprema 15 minuta, 3-4 osobe, cca 1-2KM
Namirenice:
1 jaje
1 čaša (2dcl) brašna
1 čaša (2 dcl) mlijeka
prstohvat soli
1-2 supene kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
1/2 kesice praška za pecivo
2 supene kašike ulja za prženje
1 jabuka, ili kruška
2 supene kašile sirup, ili meda za posipanje
Priprema:
Umutiti jaje, dodati prstohvat soli, mlijeko, brašno, prašak za pecivo i izmiješati malo viljuškom, te dodati opranu naribanu odabranu voćku (čitavu, sa korom i srcem, samo izvaditi peteljku i onaj crni dio nasuprot peteljke). U, tavu staviti ulja, sipati po tri palačinke u jednoj turi (1 manja kutljača = 1 palačinka) one će upiti malo ulja, peći na laganoj vatri. Kada dobiju zlatnu boju, podići ih sa lopaticom za vađenje kolača, sačekati 3 sekunde (da se ne bi ralzili pri okretanju) i okrenuti ih na suprotnu stranu. Kod nove ture pečenja, ponovo dodati ulja malo.Poslužiti možete uz tučeno slatko vrhnje, med, sirup, voće, možete ih svaki put učiniti drukčijima :)
Namirnice.ba