U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

02. Jul 2012.

Evo zašto je paradajz iz supermarketa manje sladak i bez posebnog ukusa

Novo istraživanje otkrilo je razloge zbog kojih paradajz iz trgovine jednostavno nije onakav kakav bi trebao biti. Njegov savršen izgled mogao bi čak biti i mana.

Naime, odgovor leži u mutaciji gena zbog koje uzgojeni paradajz dozrijeva ravnomjerno. Problem je što je paradajz s mutacijom manje učinkovite u fotosintezi, zbog čega proizvodi manje šećera i drugih spojeva pa nije tako sladak, otkriva novo istraživanje objavljeno u naučnom magazinu Science. Mutirani gen išao je zadnjih sedamdeset godina na ruku proizvođača koji su zbog njega dobivali paradajz savršenog oblika i boje, te lakšu berbu – sve su dozrijevale u isto vrijeme, što je omogućavalo masovnu berbu koja je i jeftinija.

Ali ta prednost, kako naglašavaju stručnjaci, sada bi im mogla biti mana. Naime, kako ističe Harry Klee, molekularni genetičar sa Univerziteta u Floridi savršen izgled paradajza mogao bi postati problem za uzgajivače i prodavače. ‘Za voće koje nije savršene boje i oblika pomislit ću kako je ukusnije’, objasnio je svoje rezoniranje Klee.

(Magazin.hr / Namirnice.ba)

Vaš komentar: