U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

21. Sep 2012.

I mlijeko može mnogo pomoći u domaćinstvu i van okvira kuhinje i prehrane, evo kako

Nekad davno, mlijeko je imalo puno širu primjenu od one u prehrani. Saznajte nekoliko korisnih primjena ove hranjive namirnice izvan okvira kuhinje i prehrane.

Uklanja mrlja od tinte

Bilo da je iz pera ili pisača, ovakve mrlje često mogu značiti da se možete pozdraviti s omiljenim komadom odjeće. Ali ne ako koristite mlijeko prije pranja. Stavite malo mlijeka na mrlju i pustite da enzimi iz mlijeka učine svoje, bez štete za materijal.

Vraćanje sjaja srebru

Ako želite netoksični način vraćanja srebra u život, mlijeko je idealan izbor. Napravite ‘kiselo mlijeko’, kombinirajući jednu šoljicu mlijeka i jednu kašiku soka o limuna. Potopite srebrninu preko noći u otopinu i rezultat je siguran.

Regenerator za kosu

Brojni proteini i prirodni enzimi čine mlijeko sjajnim regeneratorom za kosu. Sve što trebate napraviti jest preliti kosu nakon šamponiranja s 1/8 šoljice mlijeka, pustiti da malo odstoji i isprati.

Za njegu kožnog namještaja ili odjeće

Kako je dobro za kosu, tako je dobro i za kožu. Mliječni enzimi, proteini i masti mogu joj vratiti sjaj. Čistu krpu za čišćenje dobro natopite mlijekom te laganim trljanjem tretirajte površinu kožnog namještaja ili komada odjeće.

Za pukotine u posuđu

Ako ste primijetili površinske pukotine na svom keramičkom ili porculanskom posuđu, pouzdajte se u mlijeko. Ono sadrži kazein, protein koji će preuzeti ulogu ljepila. Stavite tanjur u lonac s mlijekom, koji ćete lagano zagrijavati sve dok mlijeko ne postane vruće. Potom ugasite plamenik i pustite da komad posuđa odstoji potopljen (po mogućnosti preko noći).

(Magazin.hr/Namirnice.ba)

Vaš komentar: