U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

25. Nov 2013.

Idealno vruće piće tokom tmurnih dana: Napravite jednostavan turski čaj od jabuka [Recepti]

Iako se u Turskoj najvise pije zašećereni crni čaj, jako je popularan i čaj od jabuke, posebno među turistima. Blagog je okusa, ne sadrži kofein, pa se zato preporučuje i djeci. Na trzžištu mnogih zemalja se mogu naći instant čajevi od jabuke koji se samo razmute u toploj ili hladnoj vodi, ali pošto takve instant verzije često sadrze šećer, možemo čaj od jabuke veoma lako napraviti i sami isto kako ga prave po kuhinjama u Turskoj.

Foto i tekst – blog KuhinjskePrice.com

Postupak:

- Jabuke dobro oprati, posusiti, pa izrezati neoguljene na sasvim tanke ploske

- Složiti ih na papir za pecenje i staviti u rernu na sasvim nisku temperaturu ili na 100 stepeni ako je rerna sa vrucim zrakom.

- Kada su jabuke suhe sa gornje strane, prevrnuti ih, pa ponoviti postupak.

- Osušene jabuke prokuhati desetak minuta sa malo cimeta, pa ostaviti da stoje jos desetak minuta poklopljene.

- Procijediti

Boja ovog čaja zavisi od boje i količine jabuka, a na litar vode potrebno je 4-5 vecih jabuka. Ako se vec jabuke suse dobra ideja je osusiti vecu kolicinu koju možete jesti kao zdravi cips od jabuka ili sačuvati u papirnoj vrećici za pripremanje čaja nekaki drugi put. Važno je samo da su jabuke dobro osušene.

Jabuke se mogu sušiti i na sobnoj temperaturi, samo sto sušenje traje duže. Naravno, poželjno bi bilo da su jabuke neprskane. Čaju od jabuka nije potrebno dodavati šećer. Umjesto toga izaberite slatke jabuke, a ako vec ne pijete nezaslađen čaj, zasladite ga s malo meda. Osim cimeta ovom čaju se moze dodati i zrno kardemome.

Tekst i fotografije uz odobrenje autora
preuzeti sa bloga Kuhinjskeprice.com.
Kuhinjske priče možete pratiti i na Facebooku.

(Namirnice.ba)

Vaš komentar: