U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

19. Feb 2013.

Jednostavni i zdravi deserti: Napravite odlične energetske pločice sa tri sastojka [Recept, Foto]

Eh, ovo morate praviti! Posebno vi koji strogo pazite na unos slatkog, a koje vam pravo nedostaje. Priprema je jednostavna da jednostavnija ne može biti, a sastojci koje recept zahtijeva osim što su zdravi, odlični su i saveznici u borbi za 'fit' tijelo. Definitivno bolje i isplativije rješenje od kupovnih energetskih pločica!

Originalan recept poziva grožđice, bademe i datule, gdje su zadnja dva sastojka neka osnova, dok grođžice možete zamijeniti drugim suhim voćem. Suho voće je jako zdravo, ako niste znali, a koliko – čitajte ovdje! Autor recepta kaže da miksu možete dodati cimet, kakao, komadiće tamne čokolade ili kokos.

Ponešto o svakom sastojku

Grickanje grožđica kontroliše osjećaj gladi i potiče sitost, objavili su kanadski naučnici. Na taj se način sprečava prekomjerni unos kalorija i produžava osjećaj sitosti. A osim što mogu sniziti loš holesterol, bademi su super namirnica ako pazite na liniju – također smanjuju želju za hranom, ali i grade mišiće. Hurme ili datule predstavljaju idealan međuobrok koji će osigurati dovoljno energije za ostatak dana, a zbog širokog sadržaja različitih esencijalnih nutrijenata, te zbog mogućih pozitivnih učinaka na zdravlje, datule se možda mogu smatrati gotovo idealnom hranom!

Prirema

Kao što smo već rekli, priprema ovih energetskih pločica je jako jednostavna. Sve tri namirnice, u istim količinama, smjestite u sjeckalice i pustite aparat da radio oko 30 sekundi. Nakon toga smjesu istresite na plastičnu foliju i oblikujte po želji. Pločice čuvajte u frižideru, a rok trajanja vas ne treba brinuti jer mogu trajati i do nekoliko sedmica.

Foto

(A.S./Namirnice.ba)

Vaš komentar: