U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

20. Oct 2012.

Kako napraviti domaću Nutellu [Recept + Foto]

Osim pripreme lješnjaka, ovaj recept za Nutellu se može smatrati jednostavnim. Mnogi ljubitelji pokušavali su odgonetnuti kod najpopularnijeg čoko-lješnjak namaza na svijetu; neki su došli jako blizu, a neki nisu.

Internetom su kružili, a i dalje kruže, mnogi klonovi Nutelle, a autor ovog recepta tvrdi da je upravo ovaj, nakon niza gotovo uspješnih i osrednje uspješnih recepata, pun pogodak. Tajna je u kvalitetnim sastojcima, kokosovom ulju i u načinu pripreme lješnjaka, koji su i inače glavni sastojak Nutelle.

Sastojci potrebni:

1. 280 grama lješnjaka (oguljenih, pečenih)
2. 4 kašike kakaa (kvalitetan kakao je ključ)
3. 150 grama šećera u prahu
4. 1/4 kašičice kuhinjske soli
5. 3/4 kašičice vanilija ekstrakta
6. 4 kašike kokosovog ulja (kojeg možete pronaći u specijalizovanim radnjama)

Autor recepta na blogu Reclaiming Provincial, inače (kako sam kaže) strastveni ljubitelj Nutelle, tvrdi da je kokosovo ulje dalo završnu notu ukusu, te da je probao sa drugim uljima, ali nije dobio ono što je tražio. Osim odabira kokosovog ulja, posebnu pažnju je posvetio pripremi lješnjaka. Da bi bili spremni za miješanje sa ostalim sastojcima potrebno ih je oguliti, ispeći i izmiksati dok ne postanu kremasta smjesa.

Kako sa lješnjacima?

Evo kako ih oguliti – U pola litra ključale vode dodate oko 2-3 kašike sode bikarbone. Formiraće se pjena. U vodu istresite lješnjake i pustite neka se kuhaju oko 3 minute. Ako voda potamni, ne brinite, i treba. Dok se lješnjaci kuhaju, pripremite posudu sa ledeno hladnom vodom, po mogućnosti vodu sa kockicama leda.

Kašikom odvadite nekoliko lješnjaka iz ključale vode i dodajte u ledenu vodu. Kožicu bi prstima trebali odstraniti lako, a ako to nije slučaj, vratite lješnjake u ključalu vodu još minutu do dvije. Ponovite test sa par lješnjaka ponovo, i ako uspije – ogulite sve lješnjake. Nakon guljenja trebate ih dobro posušiti, a potom ispeći na 170 stepeni Celzija oko 10-15 minuta.

Oguljene i pečene lješnjake stavite u mašinicu za mljevenje ili sjecka i sameljite dok ne budu (što više) nalik kremastoj smjesi (oko 3 minute). Nakon toga dodajte i ostale sastojke i miksajte dok se sve dobro ne sjedini. Istresite u teglu, dobro zatvorite i stavite u frižider oko pola sata. Rok trajanja je oko 2 sedmice, ali s obzirom da u poslastici nema mliječnih proizvoda, mogao bi biti i duži. To bi trebali biti to! Ideje, savjete, prijedloge i ostalo možete podijeliti u komentarima ispod.

(Prevod i adaptacija: Namirnice.ba)

Vaš komentar: