U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

22. Oct 2012.

Malo o zdravoj hrani crne boje: Crni češnjak, crni čaj, crni susam, crna riža i crne ribizle

Kada pričamo o zdravoj hrani, prva pomisao je zelena boja na našem tanjiru, međutim sve se više govori o zdravlju iz tamnih namirnica, a pogotovo o tzv. crnoj hrani i o njenom pozitivnom djelovanju na naše zdravlje. Koliko crne hrane postoji?

Foto i tekst – blog KuhinjskePrice.com

Kad bolje pogledamo, zaista je puno upravo crnih namirnica. Kupine, soja-sos, crni grah, crna leća, crno grožđe, nigella sjemenke, crni mak, vanilija, tartufi, crne masline i mnoge druge. Crne namirnice su naročito omiljene među kuharima, jer su dekorativne na tanjiru. Popularno je i tzv. crno ulje koje se pravi od mljevenih crnih maslina pomiješanih u ulje. Crno ulje je jako dekorativno na svijetlim krem supama ili supama od bundeve.

Crni bijeli luk

Ovaj luk nastao je fermentacijom običnog bijelog luka i ubraja se u superfood. Slađi je nego obicni bijeli luk i ne daje los zadah, popularan je među kuharima, koji eksperimentišu sa ovom popularnom namirnicom od pripreme slanih jela, pa čak i deserta, jer zbog boje djeluje atraktivno na tanjiru.

Crna riža

Crna riža se susreće u italijanskoj kuhinji, jer se i uzgaja u dolini rijeke Po. Bogata je antioksidantima, a sadrži nizi nivo šećera od obične riže.  Nekad su je jeli samo carevi, te se zato naziva i zabranjena riža, često se koristi za sushi, ali i za deserte.

Crni čaj

Crni čaj je vec dugo u sjeni popularnosti zelenog čaja o kome se toliko govori i piše, iako je jako rasprostranjen i nalazimo ga u raznim mješavinama čaja. Crnom čaju pripisuju se ljekovita svojstva i često se o njemu piše u vezi sa snižavanjem holesterola, ali i kao čaj koji je dobar protiv stresa. Crni čaj opušta i umorne mišiće.

Crni ribizl

Crni ribizl sadrži C-vitamin i utiče pozitivno na imunitet. Koristi se za pravljenje sokova, marmelada, a može se dodavati salatama ili koristiti kuhan u obliku sosa kao prilog uz jela od mesa.

Crni sezam / susam

Crni sezam se može koristiti za sve vrste hrane u koje se stavlja svijetli sezam, najčešće se koristi za kruh i peciva, ali se odlično uklapa sa mnogim salatama, sa krompirom ili sa piletinom.  Sezam se oduvijek smatrao namirnicom koja usporava starenje i inače je dobar za kožu.

Tekst i fotografije uz odobrenje autora preuzeti sa bloga Kuhinjskeprice.com.
Kuhinjske priče možete pratiti i na Facebooku.

Vaš komentar: