U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

24. Apr 2013.

Malo sjeme, a ogromna korist: Saznajte zašto je susam mnogo više od ukrasa na pecivu!

Susam svakako zaslužuje biti rame uz rame sa bijelim lukom, medom, kurkumom i drugim ljekovitim namirnicama. Pristupačan je pa nema razloga da ga se ne uvrsti u svakodnevnu ishranu jer može sprečiti razne bolesti, pa čak i spasiti život. Posljednjih 20 godina susamove sjemenke i ulje su predmet mnogih naučnih istraživanja, a mi vam donosimo neke od najistaknutijih dokazanih prednosti susama.

Posuto po kiflicama, pogačicama, jedno tako moćno zrnce, potpuno nezasluženo često je samo dekoracija. Susam posut po bijelom pecivu je jedina dobra stvar tog peciva. Kažu da je to začin za sve uzraste. Postojbina mu je Azija. Od davnina ga smatraju ljekovitom hranom i namirnicom koja usporava starenje. To je jedna od najstarijih i najzdravijih kultivisanih biljaka. Susamovo ulje se koristi čak 5000 godina.

Sastav

Sjemenke susana mogu da budu bijele, crne i braon boje, pri čemu postoje neke razlike u sastavu. Iako sitne, imaju veliku nutritivnu vrednost. Po sastavu, više od polovine su masnoće. Vrlo je malo zasićenih, dok preovlađuju nezasićene masne kiseline oleinska i linolna. Petinu čine proteini visoke biološke vrijednosti.

Vitamini i minerali

Od vitamina, tu su: A, B1, B6, E (zaslužan za sprječavanje prijevremenog nastanka bora i starenja kože). Minerali su sljedeći: bakar (ublažava upale kod reumatoidnog artritisa), mangan, magnezijum (snižava arterijski pritisak i sprječava napade migrene), cink (bitan za održavanje plodnosti kod muškaraca; podstiče zarastanje rana i liječi nepravilnosti na koži). Kalcijum i željezo naš organizam može vrlo fino da „izvuče“ iz susama.

Snižava loš holesterol i dobar za dijabetičare

Tu su još i prehrambena vlakna i fitosteroli, biljni sastojci koji su po hemijskoj strukturi slični holesterolu. Oni ometaju apsorpciju holesterola i tako pomažu njegovo snižavanje. To su lignani – sezamin i sezamolin. Oni takođe utiču na snižavanje povišenog arterijskog pritiska. Smanjuje se i lipidna peroksidacija, čija je jedna od najtežih posljedica nastanak kancerogenih ćelija. Kao fitoestrogeni pružaju zaštitu od tumora osjetljvih na hormone, kao što je tumor dojke; takođe ublažavaju i tegobe uzrokovane menopauzom. Susam poboljšava djelotvornost glibenklamida, lijekova za liječenje šećerne bolesti.

Korištenje

Kašičica sjemenki susama može da se pospe po salati, povrću spremljenom na pari, da se doda u žitarice i tjestenine. Jelo se oplemeni u svakom smislu. Svi korisni sastojci se bolje iskoriste ako se sjemenke izgnječe ili samelju. Samljevene sjemenke pomiješane sa susamovim uljem daju tahini, pastu fantastičnog potencijala. Kako ga napraviti, saznajte iz ovog recepta koji nam je poslao čitatelj.

(A.S./Namirnice.ba/EatingWell/B92.net)

Vaš komentar: