U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

03. Nov 2012.

Med i cimet: Sedam odličnih razloga zašto zavoljeti ovu magičnu kombinaciju [Zdravlje]

Kombinacija koju naučnici danas definitivno prihvataju kao vrlo efikasan lijek za razne bolesti. Osim toga što konzumiranje meda ne izaziva baš nikakve štetne efekte, savremena nauka kaže da ova namirnica ne šteti čak ni dijabetičarima ako je uzimaju u pravoj dozi, upravo kao lijek. Mješavina meda i cimeta vijekovima se koristila kao lijek, a mi vam donosimo sedam dobrih razloga zašto ovaj par učiniti saveznikom za očuvanje zdravog tijela i duha!

1. Holesterol

Pomješajte dvije kašike meda i tri kašičice cimeta u prahu sa pola litra vode. Ova smjesa će smanjiti količinu masnoće u krvi. Dokazano je da pacijenti koji su ovaj napitak pili bar tri puta dnevno nakon nekog vremena nisu imali problema s visokim holesterolom.

2. Artritis

Dodajte dvije kašike meda i jednu kašičicu cimeta u prahu u šoljicu vruće vode. Ukoliko ovaj napitak budete redovno pili, možete izliječiti hronični artritis. Jedno objavljeno istraživanje pokazalo je da se bolesnici pomoću ovog napitka mogu osloboditi bola čak mjesec dana.

3. Probavne smetnje

Pola kašičice cimeta u prahu pomješajte s dvije kašike meda i to pojedite prije jela. Na taj način će se i najteže jelo lakše svariti.

4. Infekcije kože

Pomješajte med i cimet (u istom omjeru, npr. po jednu kašičicu), smjesu stavite na dijelove kože koje je zahvatila infekcija, držite na koži oko 30 minuta, pa potom isperite toplom vodom.

5. Umor

Pomješajte pola kašike meda i pola kašičice cimeta u čaši vode. Popijte u popodnevnim satima kada osjetite umor. Svakodnevno konzumiranje ovog napitka će povećati vitalnost u roku od 7 dana.

6. Loš zadah

Pomješajte kašiku meda s kašikom cimeta u prahu u toploj vodi. Svako jutro ovim isperite usta i vaš dah će biti svjež tokom cijelog dana.

7. Prehlade

Oni koji pate od uobičajene i hronične prehlade treba da jednom dnevno tokom tri dana uzimaju jednu kašiku meda pomješanu sa 1/4 kašičice cimeta. Na ovaj način ćete se riješiti kašlja, kijavice i bolova u sinusima.

(Namirnice.ba)

Vaš komentar: