U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

14. Nov 2011.

Nadaleko cijenjena biljka: Upoznajte đumbir i sve njegove blagodati [Zdravlje]

Mnoge kulture i kuhinje koriste đumbir zbog jedinstvenog ukusa i divnog mirisa koji daje mnogim vrstama jela. Drugi ga cijene zbog njegovih ljekovitih svojstava, gotovo bez neželjenih efekata.

Ekstrakt korjena đumbira je jedan od najpopularnijih suplemenata u svijetu. Ima veoma široku upotrebu i siguran je jer je u potpunosti prirodan.

Korijen đumbira

Đumbir je biljka koja raste u tropskim i subtropskim oblastima planete. Obično je smeđe – zelene boje i kvrgav. Primjetićete da je ljut, ali da kada ga progutate ostavlja sladak ukus u ustima.

Vijekovima je korišten u azijskim jelima, a u Europu i Sjevernu Ameriku stigao je u poslednjih nekoliko decenija. Možete pronaći organski đumbir u lokalnoj prodavnici zdrave hrane i to u dva oblika: zreli i mladi koji se razlikuju po boji (mladi je znatno blijeđi).

Kakve su koristi od đumbira?

Duga je lista koristi po zdravlje koje donosi đumbir. Poznat je kao efikasan lijek protiv vrtoglavice, a ako ga izmiksate i namažete na čelo, ublažiće vam migrenu. Deluje antiinflamatorno, pa pomaže i u bolovima u zglobovima. Ako ste prehlađeni ili gripozni, đumbir će vam olakšati simptome. Takođe, dokazano je da potpomaže detoksikaciju i regeneraciju organizma. Đumbir čisti organizam od toksina, osvježava seksualni život, vraća vitalnost, odagnaje proljetni umor i prava je poslastica. Da ne govorimo koliko je važan za žene – ublažava PMS, drži pod kontrolom sindrom policističnih jajnika te poboljšava cirkulaciju maternice i zdjelice

Gdje nabaviti đumbir?

Ima ga u većini bolje snabdjevenih supermarketa, ali je bolje da ga uzimate u prodavnicama zdrave hrane jer je vjerovatno svježiji. Čim ga kupite, možete otkinuti jedan njegov krak i posaditi ga u srednje velikoj saksiji. Samo isjeckajte cijeli korijen na približno jednake dijelove i pobodite ih u zemlju. Zaljevajte obilno i svakodnevno. Imajte u vidu da on raste u širinu, pa ga na vrijeme premjestite u veću saksiju.

Kako ga koristiti?

Đumbir možete jednostavno narendati i staviti u razna jela, cijelog ga grickati ili miješati narendanog sa medom. Od njega možete praviti i divan čaj. Oljuštite ga i isjecite na tanke kriške. Prokuhajte vodu u šerpi i dodajte isječeni đumbir. Prekrijte poklopcem i pustite da se pari oko 20 minuta. Procijedite i dodajte med i limun.

Kako da odaberem dobar đumbir?

Ako nikada ranije niste kupovali đumbir, pronalazak svježeg komada može biti veoma težak. Prvo ga pomirišite – ako je miris snažan, onda je riječ o zdravom đumbiru. Najbolje bi bilo da probate jedan njegov krak. Ako je ukus ljut i intenzivan, sigurno je ispravan.

Da li ima sporednih efekata?

Toksičan je samo u ekstremno velikim dozama. Ipak, trudnice bi trebalo da ga izbegavaju prije nego što porazgovaraju sa ljekarom. Takođe, ako uzimate kapsule na bazi đumbira, uvijek uz nju popijte veliku čašu vode. One se šire u vlažnoj sredini i mogu vam se zaglaviti u grlu ako ih na vrijeme ne “protjerate”.

Kod nekih ljudi đumbir može izazvati povišenu temperaturu. Takođe ako imate kamen u žuči, đumbir može pogoršati njegove simptome. Uvijek se konsultujte s ljekarom prije upotrebe, jer može da oslabi ili ojača dejstvo lijekova koji se uzimaju protiv hroničnih bolesti.

(Health.com/B92/Namirnice.ba)

Vaš komentar: