U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

23. Nov 2011.

Prženice – jelo koje nas vraća u djetinjstvo

Jedno jelo koje me uvijek vrati u djetinjstvo i koje mogu jesti i kad uopšte nisam gladna su prženice. Jednostavne za pripremu, rješavaju problem starog hljeba, a ukusne u svakoj kombinaciji. Naravno, najbolje su sa domaćim ajvarom, ali to je kombinacija koja garantuje nekoliko kilograma viška u toku zime.

Piše: Hana Kazazović / Intermezzo.ba

Jedno jelo koje me uvijek vrati u djetinjstvo i koje mogu jesti i kad uopšte nisam gladna su prženice. Jednostavne za pripremu, rješavaju problem starog hljeba, a ukusne u svakoj kombinaciji. Naravno, najbolje su sa domaćim ajvarom, ali to je kombinacija koja garantuje nekoliko kilograma viška u toku zime.

Ne znam zašto mi se činilo da su prženice jelo “izmišljeno” u nekoj toploj kuhinji ovdje na našim prostorima. Vjerovatno zbog toga što su mi simbol toplog doma pa djeluje kao da su ih neki mama ili tata izmislili baš za svoje dijete razmišljajući o tome čime da ga obraduju za doručak. Provjereno – prženice vole i jedu čak i ona djeca koju morate moliti i ganjati da jedu.

>Dvije odlične fore za doručak: Od paprika i luka napravite kalupe za prženje jaja [Foto]
>Sve nove Pilka paštete na jednom mjestu: Tomatina, Pikant, Classic i Extra kokošija
>Ovako Pilka pileće salame: Probali smo sve i svaka ima neku svoju priču
>Jedna, ali vrijedna vikend preporuka: Poljorad topljeni sir za mazanje Travničanka

Tražila sam po internetu i našla da su u stvari prženice poznate pod različitim nazivima u mnogim zemljama širom svijeta. U Engleskoj se zovu eggy bread, u Španiji torrijas, u Francuskoj pain perdu, a u Americi french toast. E sad, to što se u Francuskoj zovu pain perdu a u Americi “french toast” baš mi i nema logike, ali šta je tu je.

Porijeklo

Kažu da porijeklo recepta nije poznato, mada se određena verzija pojavljuje u rimskom kuharu iz IV vijeka koji se često pripisuje Apicijusu. Tu se zapravo kaže da se star hljeb potopi u mlijeko i proprži da bi se riješio problem bajatog ukusa. Još jedna varijacija se pojavljuje u Srednjem vijeku pod nazivom Pan Dulcis. Tu se hljeb potopi u mlijeko, proprži u ulju, uvalja u med i posluži. Slične varijante ovog jela se pojavljuju u raznim srednjovekovnim državama, od kojih je najbitnije pomenuti srednjevjekovnu Hrvatsku gde se pominje pohani kruh što je prvi pokazatelj da su se na ovim prostorima jele prženice.

Recept – kako se najčešće prave

Hljeb (obično se koristi stariji) isjeći na šnite, u posudi izlupati jaja, posoliti i dodati malo mlijeka. Hljeb umakati u jaja i mlijeko, a zatim pržiti u ugrijanom ulju ili na puteru dok ne porumene sa obje strane.

Najčešće se služe slane: sa puterom, pavlakom, kajmakom, jogurtom, sirom… Mogu biti i slatke sa pekmezom, prah šećerom, čokoladom ili slatkim sirupom.

Prženice u filmu

Ono što sam rekla na početku da su meni prženice simbol porodičnog života upotrijebljeno je i u filmu Kramer protiv Kramera iz 1979. godine. U jednoj od scena filma, neposredno po iznenadnom odlasku supruge, Ted Kramer se po prvi put suočava sa svom odgovornošću koju podrazumijeva podizanje malog djeteta, u njegovom konkretnom slučaju sedmogodišnjeg sina Bilija. Naime, prvo jutro u odsustvu majke i supruge stavlja pred Teda prvi izazov, u kom Ted dramatično ne uspijeva da ispuni jednostavnu želju svog sina – prženice za doručak.

Hana Kazazović / Intermezzo

Vaš komentar: