U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

01. Dec 2012.

Puno više od pikantnog začina: 4 načina na koji nam biber olakšava život

Osim što hrani daje ukusnu i pikantnu aromu biber je puno više od začina. Ove ljute kuglice mogu vam pomoći u nevjerojatnim situacijama, a njegova svojstva savršena su i u borbi protiv virusa i bakterija.

Čuva odjeću

Ako vaša omiljena majica ili pantalone počinje da gube boju slobodno posegnite za biberom. U deterdžent za veš dodajte kašičicu mljevenog bibera. On će djelovati kao fiksator i sačuvati boju na odjeći, a voda će ga isprati te nećete morati odjeću dodatno da ispirate, piše Zadovoljna.hr.

Piling za lice i tijelo

Zrnca bibera toliko su sitna da će savršeno zamijeniti vaš piling gel za pranje lica i tijela. Pomješajte pola šoljice baby ulja, 6 kapi eteričnog ulja narandže, šoljicu sitne morske soli i kašičicu bibera. Sve dobro pomješajte, istrljajte kožu pa je isperite vodom. Piling će ukloniti mrtve ćelije i nečistoće, a biber pojačati prokrvljenost i kožu učiniti mekom i svježom.

Protiv prehlade

Biber je prirodni dekongestant jer sadrži hemikalije koje nadražuju sluznicu i razrjeđuje sluz te čisti disajne puteve. Nalijte toplu, svježu supu u tanjir i dodajte malo mljevenog bibera. Supa će zagrejati sinuse, a biber vam pomoći da očistite disajne kanale.

Čisti organizam

Biber je vrlo snažan antioksidans koji poboljšava cirkulaciju, stimuliše metabolizam te pojačava apetit, a poznata su i njegova protivupalna svojstva. Biber ima ulogu i u poboljšanju rada sistema za varenje stimulišući probavne enzime i lučenje želudačanih sokova, piše Zadovoljna.hr.

(Namirnice.ba)

Vaš komentar: