U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

10. Apr 2013.

Recenzije: Probali smo novu Cipiripi čokoladicu, Chipsy domaćinski i Bajra Pileti pileći narezak, ovo su utisci (i ostale info)

Ova recenzija obuhvata tri, sada nakon kušanja možemo reći i jako ukusna proizvoda. Probali smo novu Cipiripi čokoladicu želeći se uvjeriti da zaista, kako kažu, vraća u djetinjstvo, zatim novi 'domaćinski' Chipsy sa okusom kajmaka i jedan domaći mesni proizvod. Ovo su utisci, razmišljanja i ocjene. Naravno, uz sve subjektivne informacije dostavljamo vam i one objektivne - sastav, nutritivne vrijednosti i informacije o cijeni i dostupnosti.

Bajra Pileti pileći narezak 150g

Bajra (Mesna industrije iz Travnika) je meni (a vjerujem i mnogima) jedno veliko i prijatno iznenađenje. Kada smo još u aprilu prošle godine recenzirali njihovu fantastičnu Pileti kokošiju paštetu izazvali smo mnogo pozitivnih komentara i reakcija, a od tada do danas su, izgleda, još i više napredovali. Prije godinu dana teško ste ove proizvode mogli naći u nekim od vodećih marketa. Danas je već druga priča – bolja ponuda, više proizvoda, atraktivna pakovanja, ali – što je najbitnije – kvalitetni proizvodi.

Takav je i ovaj proizvod – pileći narezak. Nisam fan narezaka, ne radi se o nekoj orjentaciji da to ne želim jesti jer je ovo ili ono, jednostavno nemam naviku. Prilike koje sam imao da ih jedem su one na nekim izletima, kampovanjima, ribolovu … gdje to jelo i priliči. Želja da, odnosno razlog zašto, ih recenziramo i malo izreklamiramo se i pojavila nakon što je do mene došla hrpa hvale.

Pakovanje Pileti nareska sasvim OK, nije na vrat na nos upakovano kao, nažalost, većina domaćih proizvoda, cijena povoljna (1,50 KM / 150g) u odnosu na konkurenciju. Ukus odličan, ne preslano, ne premasno, začinjeno dovoljno, fino ukomponovane arome, bez osjećaja da jedete nešto što ne trebate jesti. Ukus mesnih proizvoda je uvijek teško opisivati, sve što možete jeste obratiti pažnju na taj sklad soli, začina, aroma i osnovice (mesne, naravno). Uglavnom, topla preporuka za ljubitelje; Ocjena 7,5/10.

Sastav: Pileće meso, pileće masno tkivo, voda, kukuruzni škrob, emulgator (bjelančevine soje, zgušnjivač), kuhinjska sol, začini, šećer, stabilizator E450, antioksidans E316, konzervans E250, može sadržavati žitarice, celer i gorušicu u tragovima. Nutritivne vrijednosti na 100g: 252 kcal/1046kJ, bjelančevine 14g, ugljikohidrati 4g, masnoće 20g. Čuvati na temperaturi do 25 stepeni C. Proizvodi Mesna industrija Bajra d.o.o. Travnik, BiH.

Cipiripi čokoladica 20g

Bez glutena, bez vještačkih boja i bez konzervansa, te riječi vas odmah dočekuju. Zadnji put kada sam probao Cipiripi čokoladicu bilo je definitivno prije nego ih je Nestle kupio, mislim prije oko 3 godine. Tada mi se nije dopao, ali tada sam mnogo, možda i previše od nje i očekivao. Nije imao ono što je ostalo iz djetinjstva, onaj poseban šmek koji vuče na ukus lješnjaka. Nije to bio taj Cipiripi kojeg sam poznavao …

Cipiripi čokoladica i čokoladni namaz počeli su se intenzivnije i reklamirati, a tada i primijetih logo Nestlea iznad, pa odlučih da im dam još jednu priliku, vjerujući da su joj, osim stare slave, mogli dati i nešto novo, samo Nestleu svojstveno. I ne žalim, čokoladica zaista ima nešto novo u sebi, ali ubijeđen sam bio (valjda to nije sugestivno) da ima, odnosno da joj je vraćen, i onaj stari blagi čoko-lješnjikasti šmek, onaj koji vraća u djetinjstvo, koji provocira memoriju iz tog perioda (bez kredita, brige, i interneta, na kraju krajeva), kada je ova čokoladica, uz nezaobilazni Eurocrem Blok, žarila i palila među malom rajom.

Slatka, s karakterom definitvno, dobro se osjeti aroma lješnika … ovog puta me nije razočarala. Ne samo da je ova čokoladica vratila povjerenje, nego je i izazvala želju da se, i to što prije, proba i Cipiripi čokoladni namaz! Cijena ove male od 20g je 0,35 KM, što je i očekivana cijena imajući u vidu one čokoladica od oko 30-40g, koje nerijetko prelaze čak i cijenu od 0,5 KM! Naša ocjena: 7,5/10

Sastav: šećer, hidrogenizirana biljna mast, obrano mlijeko u prahu, kakao prah sa redukovanim sadržajem masti, lješnik 5%, sirutka u prahu, sojino brašno, emulgator (soja lecitin), arome. Prosječna nutritivna vrijednost na 100g: energetska vrijednost 539kcal/2251kJ, proteini 6,6g, ugljeni hidrati 57,8g, masti 30,8g. Proizvodi Cntro-Spice d.o.o. R.Srbija.

Chipsi domaćinski 60g

Priznajem, razlog kupovine je, svima dobro poznati, srbijanski glumac Sergej Trifunović, odnosno reklama za ovaj proizvod koju je fantastično iznio. Ni čipsova nisam neki poseban ljubitelj i u vrlo rijetkim situacijama ću ga se zaželjeti, tako da nisam znao da li ću imati dovoljno toga za reći kada ga probam, dovoljno inspiracije. Ali …

Ubjedljivo najdrugačiji čips koji sam probao: deblje kriške (konačno), hrskavost na nivou, ali ukus predobar. Ovo ‘sa ukusom kajmaka’ mi je, vjerujte, promaklo prije nego sam probao jednu kriškicu, ali prvo što sam pomislio kada su čula dostavila informacije do mozga je – ovdje kao da ima kajmaka! I ima, i miriše, što je još čudnije! Naravno, radi se samo o aromi kajmaka koja se dobije miješanjem svega i svačega (to imate u nastavku). Na stranu sve – debljanje, kalorije, slano, tamo-vamo – čips zaista vrijedi para (1KM). Jednostavno, više je od čipsa, bolje, ukusnije, deblje (za to ide poseban plus), konkretnije, dinamičnije. Ocjena 8/10

Sastav: Krompir, biljno ulje, aroma kajmaka ( sirutka u prahu, dekstroza, so, pojačivači arome: mononatrijum glutaminat, dinatrijum guanilat i dinatrijum inoziatat, sredstvo za želiranje: kalijum hlorid, maltodekstrin, prirodne arome, regulatori kiselosti: natrijum diacetat i kalcijum laktat, ulje palminih košpica, kiselina: limunska kiselina, prirodno identične arome). Sadrži proizvode od mlijeka i soje. Pakovano u zaštitnoj atmosferi azota. Ne sadrži konzervanse i vještačke boje. Nutritivne vrijednosti: 100g / 540kcal / 2250kJ; proteina 5,2g, ugljeni hidrati 53,3g, masti 33,6g. Proizvodi Marbo Produkt d.o.o. R.Srbija.

(I.K./Namirnice.ba)

Vaš komentar: