U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

11. Apr 2013.

Recept dana(s): Domaće tortilje od pšeničnog brašna [Foto]

Tortilje su osnova većine meksičkih jela pa, ako želite da savladate meksičku kuhinju, ovo je nešto od čega bi trebalo da počnete. Ispod ćete naći dve varijante tortilja od pšeničnog brašna: prva je ukusnija i, samim tim, mnogo rasprostranjenija pa kad se pomenu tortilje uglavnom se na njih i misli, a druga je ona izvorna, osnovna hrana siromašnih kojima je sve bez čega se ona mogla napraviti predstavljalo luksuz.

Izvor: becook.com

Sastojci:

Varijanta 1: 6 g praška za pecivo, 200 g brašna, 1/2 kašičice soli, 125 ml tople vode, 1/2 kašičice šećera, 40 g maslaca; Varijanta 2: 125 ml tople vode, 200 g brašna, 1/2 kašičice soli

Priprema:

Varijanta 1: U posudu sa brašnom dodajte prašak za pecivo, so i šećer. Ssve dobro izmješajte. Dodajte maslac koji ste prethodno isjekli na sitnije komade pa mješajte dok se maslac ne raspadne na mrvice. (Maslac ćete mnogo lakše sjediniti sa brašnom ako ga izvadite iz frižidera bar pola sata prije upotrebe, da malo otpusti.) Dolijte vodu i mijesite tijesto dok se svi sastojci ne sjedine. Umješeno tijesto prekrijte krpom i ostavite da „odmori“ na sobnoj temperaturi neko vrijeme. (Najbolje bi bilo da tijesto ostavite da stoji oko dva sata.)

Premijesite tijesto i podijelite ga na 10 jednakih dijelova pa od njih oblikujte kuglice. Pospite brašnom radnu površinu pa oklagijom razvijte tijesto na krug prečnika 13-15 cm. Biće Vam mnogo lakše ako, prije nego što počnete da razvijate tijesto oklagijom, rukom malo spljoštite kuglicu od tijesta. Tortilje pecite na tavi od teflona nekih 20 sekundi sa svake strane. Pečene tortilje prekrijte krpom da se ne suše.

Varijanta 2: U posudu sa brašnom dodajte so i mlaku vodu i zamijesite tijesto. Ostatak postupka je isti kao i u prethodnom slučaju.

Ovako pripremljene tortilje možete puniti različitim nadjevima kao što su mljeveno meso, piletina ili povrće, možete ih jednostavno poslužiti kao zamjenu za hljeb ili, kao što je već rečeno, kao osnovu za neko komplikovanije meksičko jelo.

(Namirnice.ba/Becook.com)

Vaš komentar: