U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

04. Sep 2012.

Recept za pripremu muffina sa šljivama [Fotogalerija & Lista namirnica za pripremu]

Ovi ukusni voćni muffini kao stvoreni su za dobar jesenski doručak, večeru ili kao slatki međuobrok. Pripremljeni su sa domaćim plavim šljivama (bistricama), a pripremaju se brzo. Najukusniji su dok su još topli, iako su i hladni odlični, a jako dobro pašu uz maslac.

Od sve tri vrste šljiva, za koje ja znam, a to su plava, crvena i žuta, meni su ipak najdraže ove naše domaće plave šljive, a navodno ih postoji čak 2000 sorti. Crvenkasto plave šljive su više okrugle i imaju izraženu poprečnu crtu. Plave šljive duguljasto su ovalne sa šiljastim vrhovima, nemaju poprečnu crtu , a meso im je čvrsto. Obje vrste šljiva odlične su kao nadjev za kolače, za pripremu džemova, marmelada, kompota, svježe za punjenje u okruglicama.

 

Sastojci (12 muffina): 200 g domaćih šljiva; 300 g brašna; 2 kašičice praška za pecivo; 1 kašičica mljevenog cimeta; 100 g smeđeg šećera; 1 jaje; 1 dcl ulja i 250 ml jogurta sa 0,9% mm.

>> Osvježavajući, ukusan i zdrav napitak koji će vam smanjiti trbuh – Sassy Voda
>> Sušeni paradajz u maslinovom ulju može pripremiti svako
>> Napravite slatke ledene jogurt kapljice za odlično osvježenje
>> Mislite li da je teško napraviti Nutella-Banana sladoled?

Priprema:

1. Šljive operite, maknite im košpice i narežite ih na manje komade. Pećnicu zagrijte na 180 C. Brašno prosijte, pa mu dodajte prašak za pecivo i mljeveni cimet. Smjesu dobro izmješajte.

2. Jaje izmiksajte sa uljem, dodajte smeđi šećer i jogurt. Toj smjesi dodajte suhe sastojke, odnosno smjesu od brašna i cimeta. Izmješajte gumenom kašikom za kreme i toliko da se svi sastojci sjedine. Na kraju umiješajte pripremljene šljive.

3. Kalup za muffine namastite maslacem i pospite brašnom. Višak brašna otresite. Kašikom napunite udubine kalupa tijestom. Pecite u zagrijanoj pećnici 25-30 minuta. Pečene pustite kratko da se ohlade. Poslužite ih s maslacem.

(Izvor: JustGoodFood / Namirnice.ba)

Vaš komentar: