U bazi imamo proizvoda: 762 i cijena: 751. Broj stalno raste!
  • ..........

26. Apr 2013.

Rezultati istraživanja kažu da su kuhinje na radnom mjestu opasno prljave!

Većina uredskih kuhinja prljavija je od zahoda, a u loncima i mikrovalnim pećnicama ima najviše bakterija. Ovo je vrlo opasno jer jedna osoba tokom jednog ručka može zaraziti pola ureda.

Kuhinje na radnom mjestu opasno su prljave, toliko da bi mogle biti izvor bolesti, pokazuje novo britansko istraživanje. Studija je pokazala da je polovina radnih površina u kuhinjama koje se nalaze u sklopu neke kompanije kontaminirana opasno visokim nivoima bakterija coliform (poput Escherichije coli), koje se nalaze u izmetu, pa mogu dovesti do izbijanja gastrointestinalnih bolesti, prenosi Net.hr.

Isto tako, čak je u četvrtini sudopera četiri puta premašena dozvoljena doza bakterija coliform. Ručke na frižieru također su pune bakterija, trećina je imala opasan nivo tih bakterija, a 30 posto mikrovalnih pećnica je također kontaminirano, posebno oko ručki i tipki. Opasno je i ispijanje čaja. Više od 40 posto držača za lončiće u kojima se kuha voda za čaj kontaminirano je visokim nivoima bakterija koje se nalaze na zahodskim vratima.

Sveukupno, uzorci koje su skupili iz kompanije Initial Washroom Hygiene, pokazuju da je 75 posto radnih površina u kuhinjama u sklopu poslovnih prostora stanište većeg broja bakterija nego prosječan ženski zahod. Dobre higijenske navike i redovno pranje ruku sapunom (to zahtijeva i čiste ručnike, tj. papirnate ubruse) riješili bi mnoge probleme, smatraju stručnjaci. U ovom je istraživanja uzeto 280 uzoraka sa 70 kuhinjskih uređaja u osam britanskih kuhinja.

(Namirnice.ba/Net.hr/DailyNews)

Vaš komentar: